Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2012 / 24.5.12 Use the City
This is UNI Plone Theme

24.5.12 Use the City

4. ročník multižánrového festivalu. Jedinečný festival pouličného umenia, ktorý prináša na netradičné miesta Košíc netradičné formy umenia.
Kedy 24. 05. 2012 13:00 do
27. 05. 2012 20:00
Kde mesto
Vstupné free

Jedinečný festival svojho druhu na Slovensku - USE THE C!TY - už po 4-krát prebudí verejný priestor zo zimného spánku a Košice sa na pár dní, od 24. do 27. mája, stanú dejiskom umenia i zábavy. Nedočkavých pozývame už na Warm up párty, 20. mája do Tabačky/Kulturfabrik na tanečné predstavenie Pena dní. Viac informácií o festivale nájdete na www.usethecity.sk

Festival USE THE C!TY oficiálne otvoríme vo štvrtok, 24. mája o 20:00 pred obchodným centrom Aupark na Námestí osloboditeľov. „Tohtoročný festival bude ešte tvorivejší a zábavnejší. Podarilo sa nám do Košíc prilákať zahraničných umelcov z Ruska, Rakúska či Nemecka. Na Architektonickom pikniku a Pecha-Kucha night budeme diskutovať o architektúre, umení a verejnom priestore. Po rokoch práce začína festival rezonovať aj vo verejnosti, o čom svedčí veľký záujem hudobníkov, tanečníkov i dobrovoľníkov,“ povedal dramaturg a manažér festivalu USE THE C!TY, Christian Potiron.

Pred obchodným centrom na Námestí osloboditeľov vyrastie netradičné Kartónové mesto, ktoré postaví ruská umelecká skupina dizajnérov a kreatívcov Cardboardia. Mesto z kartónu sa zároveň stane epicentrom festivalu. „Nájdete tu presťahovaný výmenník so svojimi aktivitami, dizajnéri a architekti z Dni architektúry a dizajnu,“ spresnil Ch. Potiron. Mobilný kultúrny stánok KulTour pri Kartónovom meste bude slúžiť ako informačná základňa festivalu a miesto na stretnutie s umelcami počas organizovaných prezentácií a diskusií s verejnosťou. Viac na http://cardboardia.info/

Neprehliadnuteľným a najmä neprepočuteľný podujatím festivalu bude Mesto plné hudby (25. 5./14:00-23:00) „Cieľom je zaplniť mesto živou hudbou všetkých žánrov a umožniť každému slobodne si užiť a vychutnať túto špecifickú atmosféru, keď sa centrum mesta premení na veľké koncertné javisko. Na našu výzvu zareagovalo takmer 60 hudobníkov, od deathmetalovej kapely až po cirkevný zbor a od seniorského zboru až po dychový orchester mladých, čo nás veľmi milo prekvapilo,“ prezradil Ján Hološ z organizačného tímu USE THE C!TY. Príležitosť dostane aj mobilný kultúrny stánok KulTour, ktorý sa v rámci podujatia Mesto plné hudby predstaví pred obchodným centrom na Námestí osloboditeľov s vlastným hudobným programom.

Kasárne/Kulturpark obohatia program multižánrového festivalu USE THE C!TY 2012 vlastným koncertom pri Dolnej bráne. Po dlhšej programovej odmlke, z dôvodu rekonštrukcie vlastných priestorov na Kukučínovej ulici a sťahovania sa na prechodnú adresu na Strojárenskej ulici, prichádzajú Kasárne/Kulturpark s prvým vlastným podujatím v tomto roku. V rámci programu Mesto plné hudby sa 25. mája od 18:00 do 22:00 predstaví netradičné hudobné zoskupenie elektroniky a živých nástrojov Hugo Čáves Orchestra, banskobystrická kapela Sto múch a jazzfunková kapela Finally spolu s americkými hudobníkmi Ericom Marienthalom a Ericom Valentineom. Pódium Tabačky uvedie mená ako Miro Tóth projekt, Dawn to come, The Ills či Isobutane + Teapot. Súčasťou programu budú už tradične Koncerty v električke (25.5./14:00-17:00), ktoré v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice spríjemnia cestovanie električkou č. 6. Určite si nenechajte ujsť spontánnu a neopakovateľnú atmosféru v centre Košíc, ktorú ponúknu desiatky lokálnych a niekoľko slovenských a zahraničných kapiel. Príďte sa presvedčiť na vlastné uši!

Po týždňovej príprave sa predstavia aj tunajší telesne zdatní tanečníci a športovci pod vedením rakúskeho súboru Willi Dorner v šokujúcom pohybovom predstavení Bodies in urban spaces. „Pôjde o pohybujúci sa sprievod, vytvorený pre skupinu lokálnych tanečníkov, akrobatov, breakdancerov či horolezcov, ktorí povedú divákov cez vybrané časti verejných a poloverejných priestorov. Reťazec týchto zásahov do mestského prostredia sa bude konať rýchlo a len na krátky čas, čo umožní divákovi vnímať rovnaký priestor alebo miesto v novom svetle, úplne inak,“ približuje dramaturg festivalu USE THE C!TY. Rakúsky choreograf Willi Dorner už navštívil mnohé európske a americké mestá a po prvýkrát príde prezentovať svoju tvorbu aj na Slovensko. Predstavenie sa uskutoční 26. mája a 27. mája o 10:00 a o 18:00 spred obchodného domu Dargov. Viac na http://www.ciewdorner.at/index.php?page=start

Nemecká divadelná skupina Lokstoff prichádza s hrou Nebo nad Košicami (26.5./15:00 + 19:00/Hlavná ul.). Hra, ktorej stredobodom sa stane kaviareň Slávia, poukazuje na drastický rozdiel medzi verejným a súkromným priestorom. „Zatiaľ, čo diváci sedia vo vnútri kaviarne, herci sú na Hlavnej ulici. Pri pohľade na hektický, chaotický, takmer anarchistický verejný priestor a interakciu hercov s priestorom a ľuďmi v ňom, sa mení spôsob, akým diváci vnímajú svoje mesto,“ uviedol Ch. Potiron.

Vďaka festivalu USE THE C!TY ožijú aj telefónne búdky. Košické Divadlo na Peróne využije existujúce telefónne búdky na Hlavnej ulici, ktoré v súčasnosti nespĺňajú svoj pôvodný účel a sú bez telefónnych aparátov. Deväť telefónnych búdok sa premení na javisko a priestor krátkodobej výtvarnej inštalácie s hereckou akciou. „Výsledkom bude päť samostatných 6-minútových výstupov, ktoré budú prebiehať naraz v tom istom čase na rôznych miestach Hlavnej ulice. Tento šesť minútový performance sa bude v dvadsaťminútových intervaloch opakovať spolu päťkrát. Cieľom je, aby divák, ktorého jeden z výstupov zaujme, mal možnosť presunúť sa k ďalšej telefónnej búdke a pozrieť si postupne všetkých päť výstupov,“ upozornil dramaturg.

Sobotňajší program vygraduje do finále slovenskej predselekcie prestížnej súťaže v hip-hopovom tanci SDK. EUROPE (26.5./12:00-20:30) v priestoroch Auparku.

Záver festivalu USE THE C!TY už tradične patrí deťom. V nedeľu, 27. mája na nich v Kartónovom meste čaká množstvo aktivít: súťaže, maľovanie, výroba masiek, predstavenie Bábkového divadla Košice (27.5./15:00) Janko a mrakohrad spojené s workshopom. Niekoľko aktivít pripraví aj tím SPOTs.



Nedeľa 20. 5.
19:00 WARM UP Festivalu – Tanečné predstavenie Pena dní / Štúdio tanca - 4/3€ vstupné
/Tabačka Kulturfabrik/

Štvrtok 24. 5.
13:00 – 20:00 Kartónové mesto/Cardboardia (Rusko)
/Námestie pred Auparkom/
17:00 Architektonický piknik s festivalom DAAD
/Námestie pred Auparkom/
20:00 Oficiálne otvorenie festivalu
/Námestie pred Auparkom/
20:20 Pecha-Kucha - verejná prezentácia dizajnu, architektúry a umenia vo verejnom priestore
/Námestie pred Auparkom/

Piatok 25. 5.
13:00 – 20:00 Kartónové mesto/Cardboardia (Rusko)
/Námestie pred Auparkom/
14:00 – 17:00 Hudba v električke
/električka č. 6/
18:00 – 22:00 Mesto plné hudby
/pešia zóna v centre mesta/

Sobota 26. 5.
10:00 + 18:00 Bodies in urban spaces/Tanečný súbor Willi Dorner (Rakúsko)
Predstavenie začína pred OC Dargov
12:00 – 20:30 SDK.Europe – súťaž v hip-hopovom tanci
/OC Aupark/
13:00 – 20:00 Kartónové mesto/Cardboardia (Rusko)
/Námestie pred Auparkom/
15:00 + 19.00 Nebo nad Košicami/Divadlo Lokstoff (Nemecko)
/Kaviareň Slávia/
20:30 – 21:45 Telefónne búdky/Divadlo na Peróne
/Hlavná ul./

Nedeľa 27. 5.
10:00 + 18:00 Bodies in urban spaces/Tanečný súbor Willi Dorner (Rakúsko)
Predstavenie začína pred OC Dargov
13:00 – 20:00 Kartónové mesto/Cardboardia (Rusko)
/Námestie pred Auparkom/
15:00 Janko a mrakohrad/Bábkové divadlo v Košiciach + workshop
/Námestie pred Auparkom/

Viac informácií o podujatí...