Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2014 / 9.11.2014
This is UNI Plone Theme

9.11.2014

LacoT + GabrielKo > IN MEMORY OF JACK BRUCE.
Kedy 09. 11. 2014
od 19:00 do 22:00
Vstupné za členské
Autor

 

JACK BRUCE 14.5.1943 - 25.10.2014

V sobotu 25. októbra vo veku 71 rokov umrel bývalý člen britskej skupiny Cream a jeden z najznámejších hráčov na basovú gitaru – Jack Bruce.

Pôvodne klasicky vzdelaný hráč na violončelo patril začiatkom 60. rokov k spolutvorcom britskej bluesovej či bluesrockovej scény. Najprv ako kontrabasista, neskôr už ako basgitarista hral s Alexis Korner´s Blues Incorporated, Graham Bond Organisation, Bluesbreakers Johna Mayalla, mihol sa v kapele Manfreda Manna a zúčastnil sa krátkodobého štúdiového projektu Eric Clapton & the Powerhouse, až kým roku 1966 spolu s Ericom Claptonom a bubeníkom Ginger Bakerom založili superskupinu Cream. V nej Jack Bruce hral nielen na basu ale aj na ústnu harmoniku, klavír a organ, ale bol aj hlavným spevákom. Okrem toho ako autor či spoluautor sa podpísal pod také známe skladby ako I Feel Free, Sunshine Of Your Love a White Room. No nielen to. Podobne ako to bolo v prípade skupín The Rolling Stones, Animals alebo Them, aj Jackovi Bruceovi a skupine Cream vďačí celá jedna generácia muzikantov za zoznámenie sa s mnohými starými bluesovými štandardami, ktoré v ich podaní zrazu dostali nový život a zneli moderne a čerstvo. Spomeniem len famózne verzie skladieb Spoonful, Crossroads, Rollin´ and Tumblin´, I´m So Glad, Born Under A Bad Sign či Sittin´On Top Of The World.

Jack Bruce sa po rozchode skupiny Cream venoval rozličnej hudbe, hrával jazz, hard rock, fusion či world music, no bluesová hudba zostala jeho doživotnou láskou, ku ktorej sa vždy vracal. Naposledy v minulom roku na koncertnom turné ako Jack Bruce & his Big Blues Band. Na jeho internetovej stránke si môžeme prečítať: „The world of music will be a poorer place without him, but he lives on in his music and forever in our hearts.“ A k tomu vlastne niet už čo dodať.

Bonzo Radványi

Jack Bruce solo on Piano "We're Going Wrong "

 

Please
Open your eyes
Try to realize

I found out today
We're going wrong
We're going wrong

Please
Open your mind
See what you can find

I found out today
We're going wrong
We're going wrong

I found out today
We're going wrong
Going wrong
Going wrong

Yeah, going wrong