Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2012 / 02.09.2012
This is UNI Plone Theme

02.09.2012

TomášM : Životopisný dokument od filmového režiséra Julien Tempa : Joe Strummer- The Future is Unwritten z roku 2007.
Kedy 02. 09. 2012
od 19:00 do 22:00
Kde Klub
Vstupné ZA ČLENSKÉ
Autor

Dokumentárny film o frontmanovi kultovej skupiny The Clash.
Film známeho režiséra hudobných dokumentov a videoklipov Juliena Templa je poctou ústrednej osobnosti britstkej hudby, frontmanovi skupiny The Clash Joeovi Strummerovi. Na speváka, gitaristu a autora piesní, ktorý zomrel v roku 2007, v dokumente spomínajú jeho kolegovia z The Clash a ďalších skupín, v ktorých pôsobil, ale aj ďalšie osobnosti, ktoré hudobne, či inak ovplyvnil, ako napríklad Bono Vox z U2, Anthony Kiedis a Flea z Red Hot Chilli Peppers, ale aj herci Johnny Depp, Matt Dillon a Steve Buscemi.

Nakopnutý dokument o jedné z největších hudebních osobností vůbec. Večer u řeky, kolem pěkný vatry a s kytarou, se o Joe Strummerovi (potažmo Johnu Grahamu Mellorovi) rozkecává spousta dosti známých xichtů a nešetří chválou ani kritikou. Joe zde má samozřejmě největší protostor, ale snímek se pochopitelně věnuje i jeho skvělým The Clash - zformování, vzestupu i konečnému rozpadu. S koncem The Clash však Joeův příběh nekončí - píše hudbu k filmu, v pár si dokonce i střihne nějakou menší roli, objevuje nové hudební možnosti - jednoduše nepřestává tvořit s lidmi a pro lidi - až do své, bohužel předčasné smrti. A za to mu patří nemalý d&iac ute;k.

Zabehnutá (klipová) stratégia širokospektrálneho a nevágneho zdelenia ani tu-pri ďalšej uvoľnenej propagácií profilu jednej výnimočnej osobnosti hud. priemyslu-neškrípe. O kom je reč? Joe Strummer, spoluzakladateľ, gitarista, spevák a predovšetkým líder legendárnej punkovej skupiny "Clash", ktorá je právom označovaná za jednu z najvplyvnejších muzikantských zoskupení 70. rokov. Popri nihilistických Sex Pistols, prostoduchých Ramones či melancholických Joy Division (spadajúcich už do post punku) nastupujú na svoju dráhu neovládateľný "Clash". Texty plné politického idealizmu, neskrotiteľnej drzosti a zašifrovaných odkazov. Venované jak bežnému občanovi, tak zar ytému nonkonformistovi. 6 štúdiových a 3 koncertné albumy z ktorých najviac na verejnosti rezonuje deska "London Calling", ale obdivu samozrejme neunikajú ani iné, nemenej cenné výtvory ako napríklad "The Clash", "Sandinista!", "Combat Rock". Julien Temple si ako kormidelník vlajkovej lode "StrummerLand" počína úplne s prehľadom. Spracovanie sekundárnych údajov mu ide ako po masle a glosovanie starých známych (Vox, Kiedis, Flea, Depp, Buscemi, Dillon "and others") drží vo veselom, občas aj diskurzívnom duchu. Okrem toho, že monitoruje vzostupy-pády-rozpady, tak svoju pozornosť obracia najmä na ikonu s iniciálmi J.S. Od jeho búrlivo-nežných premien zmýšľania (prirodzená metamorfóza rozhnevaného mladého muža na rozvážneho a činorodého umelca je skrátka krásna), cez viacnásobné prechody medzi rôznymi kapelami ("The 101ers", "Latino Rockabilly War", "The Mescaleros", "The Pogues"), až po nadrámcové zavŕšenia svojej pestrej kariéry (sólo vystúpenia, filmové role, rádio broadcasty, koprodukcie, etc.) zachytáva existenciu persóny, ktorá v dejinách hudby 20. a 21. storočia patrí medzi tie najváženejšie . Punk rocková paradigma pre X generácií-"THE CLASH". „Keď sa zmení rytmus hudby, otriasajú se mestské hradby.“ [SD]

Ešte doplníme : London Calling ( The Clash), a kedze ide o urcity druh inteligentnejsieho punku ( je to vlasne bigbeat ) prinesiem nejake veci  z daneho sudka kt. mam osobne velmi rad z Hungarie ( Kispal es a borz) , SR ( Slobodna EU ) a CR ( Tri sestri ).
Kto by este mal nejake veci zaujimave k teme, privitam. [TM]

  

Viac informácií o podujatí...