Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2012 / 08.12.2012
This is UNI Plone Theme

08.12.2012

Ján Zuštiak + GabiK : In Memory of Dave BRUBECK ; LED ZEPPELIN : CELEBRATION DAY (2DVD)
Kedy 08. 12. 2012
od 11:30 do 11:30
Kde Klub
Vstupné za členské
Autor
Kontaktný tel. 0903646070

Zomrel slávny džezový skladateľ a pianista Dave Brubeck.


Jeho album Time Out z roku 1959 sa stal prvou džezovou LP platňou, ktorej predaj prekročil milión kusov.

Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel 5.12.2012 slávny džezový pianista a skladateľ Dave Brubeck. Oznámil to jeho dlhoročný manažér a producent, dirigent Russell Gloyd. Zomrel dnes ráno v nemocnici v Norwalku v americkom štáte Connecticut, iba deň pred svojimi 92. narodeninami. Cestou na pravidelnú kontrolu u kardiológa mu zlyhalo srdce, uviedol Gloyd.

Brubeck patril medzi posledné žijúce legendy zlatej éry džezu. Jeho kariéra sa začala po druhej svetovej vojne. V roku 1951 založil kvarteto The Dave Brubeck Quartet a stal sa prvým predstaviteľom moderného džezu, ktorý sa dostal na titulnú stranu časopisu Time - bolo to 8. novembra 1954.

Album Time Out z roku 1959 sa stal prvou džezovou LP platňou, ktorej predaj prekročil milión kusov. Dodnes patrí k najlepšie predávaným džezovým albumom všetkých čias. Začína sa s piesňou Blue Rondo a la Turk v netradičnom rytme a je na ňom aj jeho najznámejšia skladba Take Five, ktorá sa v roku 1961 dostala do rebríčka najpredávanejších singlov časopisu Billboard. V roku 1996 získal Brubeck hudobnú cenu Grammy za celoživotný prínos a v roku 2009 ocenenie Kennedyho centra.

V roku 1988 hral pre Michaila Gorbačova na večeri v Moskve, ktorú vtedajší americký prezident Ronald Reagan usporiadal na počesť sovietskeho vodcu. Viacerí džezoví hudobníci prišli tento týždeň do Connecticutu, kde sa mal vo štvrtok vo Waterbury uskutočniť narodeninový koncert na Brubeckovu počesť. Koncert sa uskutoční, ale ako pocta zosnulému.

Dave Brubeck po sebe zanechal manželku Lolu, štyroch synov a dcéru, vnukov a jednu pravnučku. Jeho synovia Chris, Dan, Darius a Matthew sú tiež hudobníci, v decembri 2000 hrali s Londýnskym symfonickým orchestrom na koncerte, usporiadanom k Brubeckovým narodeninám.

LED ZEPPELIN : CELEVRATION DAY

V decembri roku 2007 odohrali nesmrteľní hudobníci posledný koncert v takmer pôvodnej zostave. Neboli ste pri tom? Nevadí. Pripravili pre vás DVD z dejiska londýnskej 02 arény.

Koncert Led Zeppelin, ktorý vznikol na počesť zakladateľa Atlantic Records Ahmeta Erteguna a po dlhej dobe (27 rokov!) dal dokopy speváka Roberta Planta, gitaristu Jimmyho Pagea, basáka John Paul Jonesa a syna tragicky zosnulého pôvodného bubeníka Johna Bonhama, Jasona. Exkluzívny odohraný setlist obsahuje v šestnástich skladbách aj hity gigantických rozmerov Stairway to Heaven, Since I’ve Been Loving You, Rock N Roll a mnoho ďalších.

CD/DVD nazvali Celebration Day. Ten sa bude od 17.10. premietať celosvetovo, dovedna v štyridsiatich krajinách. Premiéru zažije v najväčších mestách sveta, potom bude pokračovať aj do tých menej obývaných miest. Záujem vidieť tento koncert zo záznamu by malo mať 20 miliónov ľudí, ktorým sa nedožičila možnosť zažiť ho v Londýne naživo. Spomínať na celoživotný zážitok bude naopak 18 000 výhercov lístkov. Správne, vstupenky sa na tento veľkolepý koncert nedali zakúpiť. Ako sme si už zvykli, film na Slovensku zrejme premietať nebudú.

Viac informácií o podujatí...