Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2012 / 10.03.2012
This is UNI Plone Theme

10.03.2012

Peter Beďo Lacuš : Edward Elgar, Vaughan Williams, Gustav Holst.
Kedy 10. 03. 2012
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské a 2%
Autor

Dopredu upozorňujem, že nemám príliš veľký prehľad vo svete klasickej hudby, vyberám si, čo sa páči mne, bez ohľadu na to, čo na to hovorí od(p)borná kritika. ;-)

Edward EldarGustav HolstKeď bývam nejaký čas v inej krajine, rád fungujem ako domáci, teda jedávam domáce jedlo (veľmi dôležité), počúvam domácu hudbu (dôležité, ale nie až tak ako jedlo), sledujem domácu TV (len srandujem, nesledujem ani doma) a tak podobne. Ako už viete, v Anglicku som pobudol 3 roky, tak som nejako prišiel aj k poznaniu, že nielen Nemci majú dobrých skladateľov tzv. vážnej hudby (určite tomu pomohlo aj to, že môj šéf bol hudobný skladateľ, ale o tom niekedy inokedy). Vybral som troch, ktorí patria medzi najznámejších a myslím, že ich hudba je pochopiteľná aj pre bežných ľudí ako som ja. Ja ich vnímam ako určitú analógiu k významným českým skladateľom - Edward Elgar je v mojom ponímaní anglický Antonín Dvořák (tiež sa vypracoval zdola), Vaughan Williams je Bedřich Smetana (tiež sa inšpiroval ľudovou hudbou) a Gustav Holst je ... Gustav Holst, pre neho zatiaľ nemám českú podobu. Vaughan WilliamsVšetci sú romantici, rovnako ako kopec ďalších, ktorých diela mám rád (Čajkovskij, Rimskij-Korsakov, Borodin, Wagner atď.), takže ich diela sú v rámci klasiky niečo ako pop. Čo je pre mňa ok, pretože kvalitný pop mám tiež rád.

Vybral som známe veci z ich tvorby, dúfam, že už neboli všetky hrané a ak áno, tak veľmi dávno a v inej interpretácii (zoznam pripájam). Všetky zaznejú v podaní The Royal Philharmonic Orchestra, ktorý síce nemá až také meno ako napr. LSO, ale mám k dispozícii dobre znejúce nahrávky z približne rovnakého obdobia a niektoré veci som počul v ich podaní aj naživo, lebo RPO chodil pravidelne hrávať open-air do Shoreditch parku (ja som býval hneď oproti). Všetky skladby majú dokopy takmer 3 hodiny, takže ešte uvažujem to rozdeliť na 2+1 s tým, že ta 1 by bola "optional" v prípade, že ju ešte bude komu pustiť. :-)

Viac...playlist v pdf