Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2014 / 21.9.2014
This is UNI Plone Theme

21.9.2014

FeroK: TEMPERAMENTNÉ JUŽANKY
Kedy 21. 09. 2014
od 19:00 do 22:00
Kde Klub
Vstupné za členské
Autor

TEMPERAMENTNÉ JUŽANKY 

alebo hudobné putovanie po exotických končinách

Pred nejakým časom sme si predstavili severské speváčky-pesničkárky. Teraz pre zmenu zamierime opačným smerom - na juh a preskúmame ďalšie hudobné teritóriá, ktoré takisto ukrývajú zaujímavé prekvapenia. Máte príležitosť spoznať nové hudobné štýly ako napr. elektro-folk, ladino music, morna, coladeira, batuque, funaná, forró, raggamuffin. O príjemnú spoločnosť sa postará Mayra Andrade, Clarice Assad, Flavia Coelho, Cesária Évora, Yasmine Hamdan a Mor Karbasi. Srdečne pozývam! Viac sa dozviete na klubovej stránke.

Z izraelského Jeruzaléma pochádzajúca speváčka Mor Karbasi interpretuje stredoveké piesne sefardských Židov s príchuťou flamenca a fado, ktoré spieva po španielsky, po hebrejsky a v zabudnutom jazyku Ladino. Doma už odmalička počúvala marocké a židovské liturgické piesne a zoznamovala sa so sefardskou hudbou z Al-Andalus, Grécka, Turecka a Balkánu. Minulý rok vydala v spolupráci s flamencovými hudobníkmi zo Seville album nazvaný La Tsadika.

http://www.morkarbasi.com/

 

Osobitá a pôvabná libanonská speváčka Yasmine Hamdan sa stala významnou osobnosťou arabského undergroundu a alternatívnej hudby. Svoj jemný ženský hlas prepája s elektronickou hudbou a tým tak trochu rúca vžité predstavy o arabskom svete, pre ktorý by sa takéto pojatie hudby mohlo zdať netradičným. Na svoj debutový album medzinárodne vydaný minulý rok pod názvom Ya Nass si vybrala hity veľkých arabských speváčok 20. storočia, ktoré sa nestali superhviezdami, ale ich hudba symbolizovala nezávislosť, zmyselnosť a subtílny ženský protest liberálnej éry pred nástupom fundamentalistov.

http://yasminehamdan.com/

http://www.crammed.be/index.php?id=37&rel_id=401

 

Malú spomienku venujeme Cesárii Évore - možno najslávnejšej rodáčke z Kapverdských ostrovov známej pod prezývkami "bosonohá diva" alebo "kráľovná morny", ktorá zomrela koncom roku 2011. Minulý rok producent José da Silva zostavil album Mãe Carinhosa obsahujúci dovtedy nevydané skladby, ktoré vznikli pri príprave predchádzajúcich albumov, ale z rôznych dôvodov nakoniec neboli zaradené do užšieho výberu.

http://www.cesaria-evora.com/

http://www.lusafrica.com/30_2.cfm?i=125-mae-carinhosa

 

Mayra Andrade sa narodila na Kube a detstvo prežila v Senegale, Angole a v Nemecku. V súčasnosti žije v Paríži, no jej duša leží o 4333 km južnejšie - na Kapverdách, odkiaľ pochádzajú jej rodičia. Spieva a hrá na gitaru, často ju prirovnávajú k Cesárii Évore, pričom oceňujú jej modernú interpretáciu tradičného kapverdského hudobného štýlu morna. Doteraz vydala 3 štúdiové albumy, z ktorých si predstavíme ten druhý z roku 2009 nazvaný Stória, stória...

http://www.mayra-andrade.com/

http://www.mayra-andrade.com/2013/01/17/storia-storia/

 

Klasická a jazzová skladateľka, hudobná aranžérka, klaviristka a speváčka Clarice Assad pochádza z Rio de Janeiro, hudbe sa venuje už od svojich 7 rokov, hudobné vzdelanie získala na renomovaných amerických univerzitách. Jej hudba obsahuje širokú škálu rôznych hudobných štýlov. Oceňované sú jej prevedenia pôvodných kompozícií a tiež jej úpravy populárnych brazílskych skladieb a jazzových štandardov. Na svojom najnovšom projekte nazvanom Imaginarium pracovala vyše roka a k spolupráci na ňom si prizvala viac než 40 muzikantov.

http://www.clariceassad.com/

http://www.clariceassad.com/imaginarium.html

 

Flavia Coelho je mladá brazílska speváčka, ktorá v Európe prerazila pred niekoľkými rokmi s debutovým albumom Bossa Muffin. Vo svojej hudbe vychádza z tradícií samby, bossa novy a melódií forró zo severovýchodnej Brazílie, ktoré obratne prepája s modernými štýlmi ragamuffin a hip-hop. Začiatkom júna vydala nový album Mundo Meu, na ktorom spieva nielen o krásach Brazílie, ale aj o nebezpečenstvách, s ktorými sa v detstve stretla.

http://flaviacoelhomusic.com/

http://flaviacoelhomusic.com/EN.html