Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2015 / 01.02.2015
This is UNI Plone Theme

01.02.2015

FeroK = Ian Anderson :Thick As A Brick [BluRay 2014]
Kedy 01. 02. 2015
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské
Autor

IAN ANDERSON : THICK AS A BRICK  : Live in Iceland  [BLU RAY 2014] 

V koncertnom prevedení si pripomenieme slávny album “Thick as a Brick” skupiny Jethro Tull z roku 1972 a jeho voľné pokračovanie, ktoré pod názvom “Thick as a Brick 2: Whatever Happened To Gerald Bostock?” vydal Ian Anderson ako svoj sólový projekt o 40 rokov neskôr.


Britská prog-rocková skupina Jethro Tull vydala v roku 1972 konceptuálny (monotematický) album “Thick as a Brick”. Texty na albume boli vytvorené podľa veršov napísaných fiktívnou postavou, 8-ročným chlapcom „Geraldom Bostockom“ prezývaným „Little Milton“. Album pôvodne vydaný ako vinylové LP mal na každej strane jednu súvislú stopu. Skladba je pozoruhodná svojou dĺžkou a zmenami rytmu, ako aj veľkým počtom tém v tomto diele, čo sú znaky typické skôr pre klasickú symfóniu než pre rockovú skladbu.

 

Vedúci skupiny Ian Anderson bol prekvapený kritikou na predchádzajúci album Aqualung, že sa jedná o „konceptuálny album“, čo rozhodne odmietal. Pri Thick as a Brick začala skupina vytvárať album zámerne zjednotený na jednej téme (koncepte): básniach inteligentného anglického chlapca, ktorý má problémy s dospievaním. Okrem toho bol tento album zamýšľaný ako paródia na všetky konceptuálne albumy. Recept bol nakoniec úspešný a album sa stal číslom jedna v hudobných rebríčkoch v Spojených štátoch a získal zaslúžený úspech v mnohých krajinách po celom svete. Skupina odohrala hudobno-divadelné koncerty na turné po Anglicku, USA a v niekoľkých ďalších krajinách. Od roku 1972 už album nikdy nebol hraný vcelku, aj keď niekoľkominútový materiál bol počas nasledujúcich rokov základným kameňom repertoáru na turné skupiny Jethro Tull, ako aj na sólových koncertoch Iana Andersona.

 

Pred niekoľkými rokmi dvaja páni z Chrysalis Records - Mike Andrews a Royston Eldridge vyzvali Iana Andersona, aby sa zamyslel nad pokračovaním Thick as a Brick. Pár minút o tom uvažoval, ale ponuku zdvorilo odmietol. Napokon to bol jeho starý známy Derek Shulman, niekdajší spevák kapely Gentle Giant a neskôr manažér nahrávacieho štúdia, ktorý ho nakoniec prehovoril, aby vytvoril pokračovanie Thick as a Brick. Uvažoval o prenesení vtedajšieho nápadu do súčasnosti. Čo by robil ten chlapec dnes, ako dospelý človek? Čo by sa mu stalo, čo by zažíval v takejto spoločnosti ako muž v stredných rokoch? Zrazu to všetko samo začalo vytvárať zaujímavé paralely s jeho vlastnou minulosťou, jeho vlastným rozhodovaním, ako ďalej na ceste životom. Keď rozmýšľal o Geraldovi Bostockovi ako o dospelom človeku, napadli mu rôzne typy osudov. Nakoniec ich zúžil na päť postáv: investičný bankár, vojak v Afganistane, homosexuál, kňaz a majiteľ malého obchodu. A to sú vlastne príbehy, ktoré sú opísané v jednotlivých skladbách nového albumu. Každý z nich má svoju vlastnú hudbu, takže je to aj zvukovo oveľa pestrejšie ako bol prvý album. Trochu sa pritom obával možných dopadov – alebo skôr nesplnených očakávaní – ktorými mohla táto nahrávka ovplyvniť či už starých, ako aj nových fanúšikov, ale nakoniec sa rozhodol, že sa do toho pustí najmä kvôli sebe, viac pre svoju vlastnú potechu, než v snahe urobiť radosť niekomu inému. Album nazvaný “Thick As A Brick 2: Whatever Happened To Gerald Bostock?” vyšiel v apríli 2012 u EMI Records pri príležitosti štyridsiateho výročia vydania pôvodného albumu. Nasledovalo koncertné turné “Thick as a Brick” Tour, v rámci ktorého Ian Anderson so sprievodnou kapelou v júni 2012 predstavil pesničky z obidvoch albumov v islandskom Reykjavíku. Záznam z tohto koncertu bol vydaný na 2-CD, Blu-ray a DVD.

 

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thick_as_a_Brick

http://en.wikipedia.org/wiki/Thick_as_a_Brick_2

http://www.stcleve.com/

 

 

 


Viac informácií o podujatí...