Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2015 / 19.7.2015
This is UNI Plone Theme

19.7.2015

FeroK : Dire Straits
Kedy 19. 07. 2015
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské
Autor Fero Kupec

DIRE STRAITS: Alchemy – Live (1983) Blu-ray

 

Britská rocková skupina Dire Straits dokázala, že i komerčne úspešná hudba môže byť veľmi kvalitná. Dodnes sa s niektorými ich pesničkami bežne stretávame v rozhlasovom vysielaní. Právom sa stali legendou. A pritom od začiatku šli proti prúdu s výrazným sentimentom a zamyslenosťou.

 

Keď v roku 1978 naplnila Európu a Ameriku „Sultans of Swing“ - nesmierne príjemná nahrávka novej skupiny Dire Straits znejúcej ako elektrickejší Bob Dylan, málokto tušil, čo všetko prinesie so sebou muž, ktorý skladbe dodával kúzlo svojou vlastnou nenápadnou, pritom exponovanou gitarovou hrou. Jeho prístup vrátil do rockovej hudby hravosť, prirodzenosť a pôvab. Z niečoho navonok tak triviálneho ako je kokteil rockabilly a blues, dokázal vykresať nie iskru, ale ohňostroj.

 Mark Knopfler, škótsky rodák pôvodom z Glasgowa, vyrastal na platniach čiernych bluesmanov, predovšetkým B. B. Kinga. Vyštudoval žurnalistiku a angličtinu na Univerzite v Leedse, ale jeho najväčšou vášňou sa stala hudba. V roku 1977 sa presťahoval do Londýna, kde spolu s bratom Davidom (rytmická gitara), Pickom Withersom (bicie) a Johnom Illsleym (basgitara) založili skupinu, ktorej názov reflektoval ich vtedajšiu finančnú situáciu: Dire Straits (Hrozná tieseň).

 V protiklade k názvu a navzdory vtedajšej nasrdenej punkovej móde však Dire Straits hrali veľmi príjemnú hudbu, ktorú prejasňovala Knopflerova lyrická gitara. V júli 1997 si za požičaných 120 libier prenajali štúdio, aby nahrali 5 demonahrávok. Ich hudbu si obľúbil diskdžokej Charlie Gillett, ktorý pesničku „Sultans of Swing“ vytrvalo propagoval na vlnách rozhlasovej stanice BBC London. Aj na koncertoch v klube Marquee mali Dire Straits plno a čoskoro získali nahrávaciu zmluvu u značky Vertigo. Melodický rock Dire Straits zaujal najskôr Holanďanov, kde skupina pohotovo odohrala vypredané turné. Odtiaľ preskočila iskra poslucháčskeho záujmu do Belgicka a Nemecka; prvý album Dire Straits vyletel do čela rebríčkov v Austrálii a na Novom Zélande. Keď kapela vo februári 1979 mierila k americkým brehom, mala pred sebou 51 totálne vypredaných koncertov. Taký výrazný nástup novej skupiny, ktorá nepotrebovala masívnu reklamu, bol v hudobnom priemysle bezprecedentný.

Od začiatku bolo jasné, že ústrednou postavou Dire Straits je práve Mark Knopfler, ktorý po odchode brata Davida na sólovú dráhu skupinu niekoľkokrát personálne obmenil. Tajomstvo Knopflerovej hry je vo vyvinutom zmysle pre zjednotenie niekoľkých vecí naraz: predovšetkým melodické linky s doprovodom vytvárajú pevnú, ale neobyčajne pestrú jednotu. Ovláda niekoľko techník, ktoré prepletá často v jednom okamihu. Jeho hra je zbierkou protikladov. Našiel vlastné zaujímavo znejúce akordové obraty a bohatý spôsob hrania pravej ruky, pohybuje sa naraz v elektronickej i akustickej technike. Svoj zvonivo jasný a krásny čistý tón má vždy dokonale pod kontrolou. V každom okamihu Knopflerovej hry je cítiť bohatý nashvillský vývoj, claptonovská ušľachtilosť a erotická emotívnosť čiernych bluesmanov.

 Pri svojich cestách v roku 1978 na Bahamách skupina nahrala druhý album Communiqué, ktorý sa niesol v podobnom duchu ako albumový debut a bol vydaný nasledujúce leto. Ten uspel konečne aj doma v Británii, kde sa dostal do Top 5. Nasledujúca platňa Making Movies posunula skupinu k inému zvuku, ktorý bol založený na komplexnejších aranžmánoch, skladby sa predĺžili, naďalej však dominovala Markova gitara a spev. Texty boli premyslené a plné príbehov zo života obyčajného človeka, často sa v nich objavujú narážky na skutočné miesta (Londýn, Markovo domovské Newcastle), pesničky, filmy.

 V poradí štvrtý album Love over Gold dosiahol v mnohých krajinách na vrchol rebríčkov a singel Private Investigations sa v britskej hitparáde dostal na 2. miesto. V novej zostave doplnenej o niekoľko hostí (predovšetkým o niekdajšieho člena King Crimson saxofonistu Mela Collinsa) Dire Straits v roku 1983 podnikli ďalšie veľké turné. Zvukový záznam ich vystúpenia v londýnskom Hammersmith Odeon vyšiel na dvojalbume Alchemy v roku 1984. Obsahoval síce známe skladby, ale mnohé z nich zazneli vo verziách doplnených o bohaté inštrumentálne pasáže, ktoré dokonale preukazovali schopnosti skupiny a najmä ich frontmana. Remastrovaný záznam s novým 5.1 zvukovým mixom vyšiel v roku 2010 aj vo verzii na Blu-ray.

 Ten najväčší úspech však na Dire Straits ešte len čakal. V roku 1984 začalo nahrávanie albumu Brothers in Arms, ktorý bol vydaný v máji 1985 a dosiahol závratný úspech. Vzišlo z neho niekoľko ikonických skladieb a úspešných singlov: popri titulnej skladbe to boli napr. skladby Money for Nothing a Walk of Life. Brothers in Arms sa stal prvým albumom vydaným na CD, z ktorého sa predalo vyše milióna kusov. V polovici osemdesiatych rokov sa Dire Straits stali najpredávanejšou skupinou sveta. Pri celosvetovom turné zastavili na viac než 200 miestach, keď vypredávali jeden štadión za druhým a pridávali ďalšie vystúpenia, aby ich mohlo vidieť až 2,5 milióna ľudí.

Viac informácií o podujatí...