Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2015 / 22.03.2015
This is UNI Plone Theme

22.03.2015

FeroK : Kanadské divy.
Kedy 22. 03. 2015
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské a 2%
Autor

KANADSKÉ DIVY 

Kanadská hudobná scéna dala svetu také mená ako Oscar Peterson, Leonard Cohen, Paul Anka, Joni Mitchell, Neil Young, Bryan Adams, Diana Krall, Shania Twain, Sarah McLachlan, Céline Dion, Alanis Morissette. Kto bude ich nasledovníkom? Možno sa to podarí niekomu z nastupujúcej generácie talentovaných speváčok.



Indie folková speváčka-skladateľka Basia Bulat vyrastala v hudobnej domácnosti, ako trojročnú ju na klavíri naučila hrať jej mama, učiteľka hudby. Basia sa neskôr naučila hrať aj na gitaru, banjo, ukulele a ďalšie menej rozšírené hudobné nástroje, pretože sa chcela stať novým Bobom Dylanom alebo Otisom Reddingom. Jej mimoriadny hlas, miestami pripomínajúci speváčku Tracy Chapman, presvedčil vplyvné britské vydavateľstvo Rough Trade, aby s ňou v roku 2007 podpísali zmluvu na vydanie debutového albumu Oh, My Darling, po ktorom nasledovalo turné po Kanade, USA a Európe. V roku 2013 vydala zatiaľ posledný album Tall Tall Shadow, na ktorom tradičný folkový zvuk spestrujú elektronické motívy. Album bol nominovaný na cenu Juno Award v kategórii alternatívny album roku.

 http://basiabulat.com/

 

Tvrdohlavá rebelka s anjelským pohľadom, Béatrice Martin z Montréalu, hrá na klavíri už od svojich troch rokov, v súčasnosti tvorí a vystupuje pod pseudonymom Cœur de pirate. Spieva prevažne po francúzsky a je považovaná za  moderný symbol francúzskeho šansonu. Keď v roku 2008 debutovala s albumom Coeur de Pirate, jej pieseň Comme des enfants získala cenu „Najlepší dôvod prečo sa učiť po francúzsky“ a bola ocenená v prestížnej francúzskej ankete Victories de la Musique. V roku 2011 vydala v poradí druhý štúdiový album nazvaný Blonde, ktorý predstavoval posun od klavírne ladeného prvého albumu smerom k "retro-popovému" zvuku výrazne inšpirovanému hudbou a štýlom 60. rokov minulého storočia. Album bol v roku 2012 nominovaný na kanadskú cenu Juno v kategórii frankofónny album roku.

 http://www.coeurdepirate.com/en/

 

Čerstvý objav kanadskej scény, skladateľka a pesničkárka Lydia Ainsworth debutovala minulý rok s albumom Right from Real, ktorý bodoval v mnohých výročných anketách a aktuálne je nominovaný aj na prestížnu kanadskú cenu Juno v kategórii elektronická hudba. Klasicky školená skladateľka a fanynka Kate Bush či Meredith Monk sa pôvodne venovala filmovej hudbe a práve sláčikové aranžmány kombinované s elektronikou tvoria základ jej experimentálneho prístupu k popovým melódiám.

http://lydiaainsworth.com/

 

Najznámejšia súčasná inuitská umelkyňa Tanya Tagaq pochádza z prístavu Cambridge Bay na ostrove Victoria pri severnom pobreží kanadskej pevniny. Prvých dvanásť rokov svojho života prežila v severskej divočine. Hrdelný spev objavila ako študentka na výtvarnej škole v Halifaxe a zvládnuť ho postupne dokázala vďaka autentickým nahrávkam inuitských žien. Vo svojich produkciách predvádza celkom nový druh vokálnej mágie a nadväzuje na tradíciu spevov, ktorými si kedysi inuitské ženy krátily dlhé polárne noci. Jej neobvyklý vokálny prejav očaril viaceré významné osobnosti svetovej hudby – islandská speváčka Björk si ju prizvala na nahrávanie svojho albumu Medulla aj na turné. S členmi svetoznámeho Kronos Quartetu vystúpila Tanya Tagaq v Carnegie Hall. Za svoj minuloročný album Animism získala prestížne kanadské ocenenie Polaris Music Prize.

http://tanyatagaq.com/