Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2015 / 22.11.2015
This is UNI Plone Theme

22.11.2015

FeroK: Marocká fantázia ala Di Meola
Kedy 22. 11. 2015
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské
Autor FeroK

AL DI MEOLA: Morocco Fantasia – World Sinfonia Live (2009) Blu-ray

V hudobnom svete nenájdeme veľa slávnejších jazzových mien, než je Al Di Meola, gitarista, ktorý sa preslávil fúziou jazzu s rockom, no postupom času v jeho hre pribudli vplyvy flamenca, world music i klasickej hudby. S Johnom McLaughlinom a Pacom de Lucíom patril do tria gitarových virtuózov, ktoré v osemdesiatych rokoch ohromilo poslucháčov spoločnými recitálmi a nahrávkami. Spolupracoval aj s ďalšími osobnosťami naprieč rôznymi žánrami – od Chicka Coreu a Jeana-Luca Pontyho po Carlosa Santanu alebo Phila Collinsa. Na konte má viac než dvadsať vlastných albumov a účinkovanie na tuctoch albumov iných hudobníkov.

 Al Di Meola, narodený ako Al Laurence Dimeola, je americký gitarista a skladateľ talianskeho pôvodu. Ovláda nielen hru na gitare, ale je multiinštrumentalista. Vynikol v oblasti fusion music (jazzrock), ale aj v akustickej latinsko-americkej hudbe a tradičnej španielskej hudbe. V svojich začiatkoch počúval Beatles a blues, no neskôr prechádzal cielene na modernú jazzovú platformu. Nebol ovplyvnený Jimi Hendrixom, ale skôr psychedelickou gitarou Jerryho Garciu (zo skupiny Grateful Dead). Už od detstva prejavoval mimoriadne nadanie pre hru na gitare a vďaka svojej kľudnej, miernej a sústredenej povahe dokázal sám neuveriteľne dlhé hodiny cvičiť stupnice a technické postupy gitarovej hry.

 Vyštudoval Berklee College of Music v Bostone - odbor gitara a skladba. Už počas štúdia udivoval pedagogický zbor svojím mimoriadnym majstrovstvom hry. Po odchode gitaristu Billa Connorsa mu ponúkol členstvo v uznávanej jazzrockovej skupine Return To Forever vynikajúci hráč na klávesové nástroje a skladateľ Chick Corea. V roku 1976 sa vydal na sólovú dráhu a jeho prvé tri albumy zaznamenali priam fenomenálne úspechy: Land of the Midnight Sun (1976), Elegant Gypsy (1977) a Casino (1978). Di Meola sa stal držiteľom niekoľkých cien Grammy a štyrikrát zvíťazil v prieskume časopisu Guitar Player Magazine's Reader ako najlepší jazzový gitarista.

 Popri fusion projekte sa venuje aj svojej akustickej tvorbe v podobe projektu World Sinfonia. Fantastické vystúpenie tohto zoskupenia v roku 2009 na Mawazine Festivale v marockom Rabate predstavovalo stretnutie rôznych kultúr a náboženstiev v zostave: Al Di Meola (gitara), Peo Alfonsi (druhá gitara), Fausto Beccalossie (akordeón), Gumbo Ortiz (perkusie), Victor Miranda (basa), Peter Kaszas (bicie), a špeciálni hostia z Maroka - Said Chraibi (oud), Abdellah Meri (husle) a Tari Ben Ali (perkusie). Obecenstvo uvítalo tohto výnimočného gitaristu strhujúcim prijatím a preukázalo svoju otvorenosť k západnej hudbe. Al Di Meola sa obecenstvu odvďačil repertoárom obsahujúcim nielen staršie známe skladby, ale tiež skladby zo svojho aktuálneho albumu Pursuit Of Radical Rhapsody (2011). Záznam z koncertu bol vydaný na DVD a Blu-ray.