Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2015 / 25.10.2015
This is UNI Plone Theme

25.10.2015

FeroK: Black Light / Sonar ; Ibrahim Maalouf ; John McLaughlin & The 4th Dimension
Kedy 25. 10. 2015
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské
Autor Fero Kupec

BLACK LIGHT / FUSION NIGHT

 Zhodou okolností boli v poslednom čase vydané tri zaujímavé albumy, ktoré navzájom spája názov obsahujúci pomerne neobvyklé označenie „black light“. Okrem samotného názvu majú tieto nahrávky spoločné aj miešanie či prekračovanie rôznych žánrov.

 

SONAR: BLACK LIGHT

 Sonar je inštrumentálna kapela zo Švajčiarska. Svoj štýl sami popisujú ako progressive/post-minimal a presnejšie by ho bolo možné prirovnať k zhluku rockových subžánrov typu art-rock, jazz-rock, post/math-rock a avant-rock. Názov kapely je skratkou od SONic ARchitecture, čo celkom vystihuje ich tvorbu, ktorá je plná polyrytmov a veľmi komplexných štruktúr. Nechýbajú ani elementy z minulosti, pričom ich zvuk ovplyvnili mená ako Glenn Branca, King Crimson, Pharaoh Overlord či Present. K tomu samozrejme patrí aj tzv. minimalizmus a jeho priekopník Steve Reich. Vytvorili si veľmi pôsobivý a originálny štýl, kde sa pomaly a postupne buduje temná pulzujúca atmosféra, intímne ladený groove rytmus a špecificky znejúci súlad dvoch gitár, ktorý nazvali „tritone harmonics“ (C / F# / C / F# / C / F#). Je to zároveň aj únik od konvenčných postupov a typických rockových klišé, ktorým sa Sonar chcú evidentne vyhnúť. Svoju hudbu prezentujú predovšetkým naživo (aj v štúdiu), s čo najmenej pridanými efektmi hlavne kvôli čistote prejavu. S mimoriadne pozitívnymi reakciami sa stretol ich druhý štúdiový album Static Motion. Kritici chválili neortodoxný prístup a kompozičný rukopis Stephana Thelena a niektorí ho označili dokonca za revolučný počin. To, že kapela nemieni stáť na jednom mieste svedčí najnovší štúdiový album Black Light. Jeho produkcie sa ujal známy kanadský producent David Bottrill, ktorý spolupracoval napr. s King Crimson, Petrom Gabrielom, Tool alebo Rush.

 

 

 

IBRAHIM MAALOUF: RED & BLACK LIGHT

 Prominentný francúzsky trubkár Ibrahim Maalouf libanonského pôvodu od útleho detstva stával na pódiu po boku svojho otca - významného klasického trubkára známeho tým, že pridaním štvrtého piestu upravil trúbku pre potreby arabskej hudby, ktorá používa tóny, ktoré sa v európskych durových a mollových stupniciach nevyskytujú. Hudobný kontext, v ktorom sa mladý Ibrahim pohyboval, bol pomerne široký: arabská klasická i ľudová hudba, rock, neskôr jazz a elektronika. Na parížskom konzervatóriu sa do značnej miery venoval klasike, no navštevoval aj jazzové kurzy. V oblasti jazzu je viac-menej samouk, pretože ťažil hlavne zo svojich skúseností v bigbandoch a v menších skupinách, s ktorými vo Francúzsku hrával naprieč rôznymi žánrami. Maalouf dnes patrí k najzaujímavejším postavám spájajúcim jazz s blízkovýchodnou hudobnou tradíciou a je jedným z mála trubkárov na svete, ktorí hrajú na štvrťtónovej trúbke arabskú hudbu aj jazz. Nahrával a koncertoval s Elvisom Costellom, Stingom, Salifom Keitom, Amadou & Mariam, Vanessou Paradis, Lhasou de Sela, Arthurom H alebo Erikom Truffazom a Davom Douglasom. Mnohí ďalší umelci chceli použiť jeho zvuk a jedinečný štýl hry na dofarbenie svojej hudby. Jazzový svet ho veľmi rýchlo začal uznávať a jeho predchádzajúcich päť albumov bolo jednoznačne pozitívne prijatých francúzskymi aj medzinárodnými médiami. V týchto dňoch vydal vo vydavateľstve Universal Music najnovší album Red & Black Light, ktorý je ódou na dnešnú ženu, na jej dôležité posolstvo vo viere v lepší život.

 

Pozri tiež: Ibrahim Maalouf - Excorista bez pravidel

 

 

 

JOHN MCLAUGHLIN & THE 4TH DIMENSION: BLACK LIGHT

 Legendárny gitarista, skladateľ a inovátor John McLaughlin sa po troch rokoch vracia s novým albumom nazvaným Black Light, ktorý je v poradí štvrtou nahrávkou zoskupenia 4th Dimension od jeho vzniku v roku 2009. Na novinke sa po McLaughlinovom boku predstavia britský hráč na klávesy a bicie Gary Husband, kamerunský basgitarista Étienne M´Bappé a indický bubeník, skladateľ filmovej hudby a spevák Ranjit Barot, ktorého John McLaughlin označuje za svetovú špičku medzi bubeníkmi. Charakteristickými črtami 4th Dimension ostáva výbušná rytmika, rozsiahle kompozície, technická vycibrenosť a samozrejme, výrazná gitara. John McLaughlin, prezývaný tiež ´Shakti´ sa do dejín hudby zapísal ako jeden z pionierov jazz-rockovej gitary, spoluhráč Milesa Davisa a líder svetoznámej formácie Mahavishnu Orchestra. Akustickú priezračnosť a unikátne rytmické a melodické vlastnosti indickej tradičnej hudby ďalej rozvíjal v spojení s indickou filozofiou a spiritualitou tak populárnou v 70-tych rokoch. McLaughlinov projekt Shakti je možné považovať za míľnik vzniku world music. Pre jeho štýl hrania je charakteristická neuveriteľná rýchlosť, sila a virtuozita. Je držiteľom niekoľkých cien Grammy a ďalších ocenení ako Najlepší jazzový gitarista alebo Najlepší gitarista vôbec.