Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2015 / 28.6.2015
This is UNI Plone Theme

28.6.2015

FeroK: Nová vlna anglického folku
Kedy 28. 06. 2015
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské
Autor Fero Kupec

Nová vlna anglického folku.

Aktuálne novinky začínajúcich aj pomerne etablovaných hudobníkov, ktorí smelo kráčajú svojou vlastnou cestou na súčasnej anglickej folkovej scéne.

Pozri tiež: Anglický folk už není nudnou hudbou starých lidí


 

SPIRO

Skupina Spiro pochádza z anglického Bristolu a existuje už od roku 1993. Tvorí ju štvorica hudobníkov, ktorí hrajú na husle, mandolínu, akordeón, gitaru a na cello. Na britskej scéne patria k priekopníkom experimentálneho folku. Peter Gabriel, ktorého vydavateľstvo Real World Records vydáva albumy skupiny, k ich osobitej hudbe poznamenal: „Kombinácia huslí, mandolíny a gitary pôsobí ako folk, ale v skutočnosti ide o navzájom prepojené slučky, typické pre hudbu Stevea Reicha či Philipa Glassa.“ Koncom mája vydali nový album Welcome Joy and Welcome Sorrow, ktorý bol inšpirovaný vážnou hudbou, minimalizmom i ľudovými melódiami zo severu Anglicka.

Viac:

  

BELLA HARDY 

Arwen Arabella Hardy, známa pod menom Bella Hardy, je anglická folková hudobníčka, speváčka a skladateľka, ktorá pochádza z grófstva Derbyshire. Vyrastala v speváckej rodine, už v detskom veku začala so spevom a neskôr k nemu pridala aj hru na husle. Po dokončení štúdia anglickej literatúry a hudby vydala v roku 2007 debutový album Night Visiting, ktorý získal pozitívne hodnotenia hudobných kritikov. Jedna zo skladieb z tohto albumu získala nomináciu na BBC Folk Awards. V roku 2014 získala ocenenie Folkový spevák roku v ankete BBC Radio 2 Folk Awards. Na rozdiel od predchádzajúcich albumov, ktoré obsahovali prevažne tradičné balady, prednedávnom vydaný album With The Dawn bol inšpirovaný udalosťami z jej osobného života, ktoré sa udiali v priebehu jedného roka.

Viac :

 

LAU  

Sú len traja, ale zastúpia celý orchester. Stretli sa v roku 2004 v škótskom Edinburghu a pomenovali sa Lau: na orknejských ostrovoch tak nazývajú prírodné svetlo, či už na oblohe alebo v ohni. Na anglickej folkovej scéne experimentálne trio Lau patrí medzi úplných mimozemšťanov, no aj napriek tomu sa v prestížnej ankete BBC Folk Awards stali v rokoch 2008-2010 najlepšou skupinou. Ich hudbe sa dá ťažko odolať, vzdoruje totiž kategorizácii. Kombinujú vplyvy írskych, škótskych a anglických harmónií do zložitejších, technicky brilantných autorských skladieb, ktoré do poslucháčov napumpujú pyrotechnickú energiu. Skladajú autorské skladby, aj keď na prvé počutie by sa mohlo zdať, že objavili bohatý zdroj ľudových pesničiek. Ich najnovší album má názov The Bell That Never Rang.

Viac:

 

SAM LEE 

Londýnsky spevák, hudobník a hudobný zberateľ Sam Lee predstavuje na anglickej scéne doslova ojedinelú osobnosť. S debutovým albumom Ground of Its Own pred troma rokmi dokázal to, čo sa v anglickom folku zatiaľ podarilo len málokomu. Získal nomináciu na Mercury Prize, zabodoval aj v sledovaných Folk Awards vyhlasovaných rádiom BBC a v časopise fRoots bezkonkurenčne vyhral prestížnu anketu o najlepší svetový album world music. Na scénu anglického folku uviedol tradičnú hudbu kočovných britských Rómov (gypsy travellers) a pomerne revolučne preobsadil aj dovtedajšie nástrojové folkerské priority: namiesto gitár používa indické harmónium, trúbku, cello alebo banjo. Neanglické, dokonca až neeurópske, vyznenie Samovho prístupu k hudbe travellers má pôvod v jeho obľube world music. Vynikajúci hudobníci zo Samovej sprievodnej kapely nemajú s folkom vlastne nič spoločné - prichádzajú z jazzovej, klasickej a experimentálnej rockovej scény. So Samovým mäkkým hlasom vytvárajú trochu nervózne, tajomné a podivuhodne roztrasené zvukové koláže bez toho, aby vymazali to najdôležitejšie: pocit, že stále počúvate pôvodne tradičné pesničky. Sam im nevnucuje vlastné ego, neodkláňa pozornosť od obsahu storočných príbehov. Len im dodáva iskrivú, modernú podobu. Nová kolekcia 12 skladieb pochádzajúcich opäť prevažne od gypsy travellers bola vydaná začiatkom roka pod názvom The Fade In Time.

Viac: