Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2015 / 26.4.2015
This is UNI Plone Theme

26.4.2015

FeroK & OskarS: Hráme našim jubilantom : Avishai Cohen ; Iiro Rantala String Trio; Yann Tiersen
Kedy 26. 04. 2015
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské a 2%
Autor FeroK & OskárS

FeroK & OskarS: Hráme našim jubilantom

Zn.: 45 + 55 = 100% záruka kvality

Pripravili sme špeciálny dvojprogram, ktorého spoločným menovateľom bude rok narodenia hlavných protagonistov večera (vrátane autorov programu). Z bohatej ponuky zvučných aj menej zvučných mien našich rovesníkov vyberieme niekoľko aktuálnych noviniek a možno aj zopár starších vecí.

Avishai Cohen: From Darkness (Razdaz, 2015)

Izraelský kontrabasista, skladateľ a spevák Avishai Cohen (1970) je považovaný za jedného zo stovky najvplyvnejších basistov 20. storočia. Jeho skladby kombinujú jazz so židovskými a arabskými vplyvmi a tiež s európskou klasickou hudbou, čo z neho, v spojení s osobitým hráčskym štýlom, činí jedného z najprogresívnejších súčasných jazzových muzikantov. Po niekoľkých projektoch s kvartetom, sextetom a sláčikovým orchestrom predstavuje jeho najnovšia nahrávka From Darkness návrat k menšiemu zoskupeniu. Zostavu svojho tria, s ktorým spolupracoval po niekoľko rokov, sa však rozhodol pozmeniť – klaviristu Shaie Maestra vystriedal Nitai Hershkovits a bubeníka Marka Guilianu nahradil Daniel Dor. Na svojom novom albume prekvapuje poslucháčov nevšednými nápadmi, ale svojmu osvedčenému štýlu zostáva v zásade verný. Zatiaľ čo jeho projekty s väčšími kapelami spravidla ponúkajú prístupnejší a chytľavejší melodický materiál, pre jeho triové albumy je charakteristická o niečo väčšia sofistikovanosť.

Viac.

 

Iiro Rantala String Trio: Anyone With A Heart (ACT, 2014)

Iiro Rantala sa narodil v Helsinkách v roku 1970, vyštudoval jazzové oddelenie na Sibeliovej akadémii a klasickú hudbu na Manhattan School of Music v New Yorku. Od roku 1990 pôsobil v kapele Trio Töykeät, s ktorou vydali celkovo sedem albumov a odohrali vyše 2000 koncertov. Po rozpade tria v roku 2006 sa začal Rantala viac venovať svojím autorským projektom a hudobnej tvorbe pre divadlo a film. Na nahrávanie zatiaľ posledného albumu s názvom Anyone with a Heart si do štúdia prizval neobvyklú jazzovú zostavu, v ktorej tvorí trio s významným poľským huslistom Adamom Baldychom a chorvátskou violončelistkou Asjou Valčičovou, sólistkou významných hudobných telies klasickej a súčasnej hudby na európskej i americkej scéne.

Viac 1    

 

Yann Tiersen: Infinity (Mute, 2014)

Francúzsky skladateľ a multiinštrumentalista Yann Tiersen (1970) začal objavovať najrôznejšie hudobné nástroje už ako dieťa. Od štyroch rokov hral na klavíri, od šiestich na husle. V trinástich sa vzoprel rodičom, ktorí ho viedli k vážnej hudbe, husle demonštratívne rozbil a založil s kamarátmi svoju prvú kapelu, ktorej vzormi boli Nick Cave a Einstürzende Neubauten. Jeho minimalistická hudba vychádza z opakovania kľúčového motívu, ktorý často strieda dva hlavné nástroje - akordeón a klavír za doprovodu xylofónu, ústnej harmoniky či orchestra. Do povedomia medzinárodného publika vstúpil predovšetkým vďaka filmovej hudbe. Zatiaľ posledný album ∞ - Infinity (2014) je pretkaný klasickými "Tiersenovskými", ale aj netradičnými zvukmi a spĺňa presne to, čo je pre neho typické. Je energický, hravý a atmosférický zároveň. Neobsahuje nijaký šanson ani rockové vypaľovačky z predchádzajúcich albumov, najnovšími pesničkami vanie severský duch, ktorý pripomína skôr islandských či škandinávskych nezávislých muzikantov.

Viac