Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >klubové / 2016 / 24.1.2016
This is UNI Plone Theme

24.1.2016

FeroK : ČO PRINIESOL SEVERSKÝ PROG ROCK 2015
Kedy 24. 01. 2016
od 19:00 do 22:00
Kde klub
Vstupné za členské
Autor Fero Kupec

Koncoročné ankety a rebríčky sa na nás valia zo všetkých strán. Bilančné ankety o najlepšie albumy pripravujú takmer všetky časopisy a webziny, pridávajú sa aj mnohé noviny. Výsledky však bývajú rôzne, keďže ide o subjektívny vkus redaktorov alebo čitateľov. Pripravil som vlastný výber najzaujímavejších hudobných počinov, ktoré sa v priebehu uplynulého roka objavili na severskej prog-rockovej scéne.

 

 

SIGURDUR RÖGNVALDSSON'S DARK FOREST: KISIMA

 

Dark Forest je konceptuálna kapela založená islandským gitaristom Sigurðurom Rögnvaldssonom v roku 2013. Rögnvaldsson je kľúčovou  postavou pulzujúcej hudobnej scény v Helsinkách. Okrem pravidelného vystupovania s kapelou Uinuva a so svojou vlastnou skupinou Equally Stupid, spolupracoval s viacerými prominentnými muzikantmi ako napr. trubkárom Verneri Pohjolom, gitaristom Raoulom Björkenheimom, saxofonistom Paulim Lyytinenom alebo švédsko-tureckou speváčkou a skladateľkou Anni Elif Egecioglu. Debutový album Kisima ponúka jedinečný a novátorský prístup k progresívnemu jazzu s rockovými vplyvmi. Na základe autorských skladieb Dark Forest pozýva svojich poslucháčov na cestu temným a mystickým lesom, plným zmutovaných tvorov a zvláštnych, no podmanivých príbehov. Atmosférické a melodické kvality albumu ponúkajú hravý a svieži zvuk, ktorý čerpá z ťažkých riffov, dynamického bubnovania a kvílivých zvukov saxofónu.

 

[Video]

 

 

GAZPACHO: MOLOK

 

Gazpacho nie je len výbornou polievkou, ale pod týmto názvom sa skrýva aj sextet nórskych hudobníkov z Oslo, ktorý v roku 1996 spolu založili kamaráti z detstva. Hudobný prejav Gazpacho by sa dal zhrnúť ako mix pochmúrnosti a alternatívnosti Radiohead, krehkosti a minimalizmu hogarthovských Marillion, hitovosti a dramatičnosti Muse a melanchólie a podmanivosti súčasnej Anathemy. Ich hudba sa však dá len ťažko zaradiť, kapela si vybudovala svoj osobitý štýl. Ich texty sú, podobne ako aj hudba, veľmi výpravné a vyžadujú si celého poslucháča. Aktuálny album dostal názov Molok, myšlienkovo sa vracia do 20. rokov minulého storočia a približuje príbeh muža, ktorý zostrojil stroj, čo dokáže vypočítať minulosť aj budúcnosť. Názov albumu „Molok“ je prevzatý z Biblie a zostrojenie tohto stroja bolo reakciou na uctievanie Boha vo forme kameňa, či už niede v katedrále, v Mekke alebo Stonehenge, kde bol zahnaný na jedno miesto a svojím spôsobom uväznený.

 

[Video]

 

 

MØSTER!: WHEN YOU CUT INTO THE PRESENT

 

Kjetil Traavik Møster je nórsky jazzový hudobník a skladateľ, ktorý patrí k najlepším saxofonistom a klarinetistom v Nórsku. Jeho aktivity sú neuveriteľné: hral alebo ešte stále hrá v triu s Perom Zanussim a Kjellom Mordesonom, v kvartete The Core, Zanussi Five, v kvartete Ultralyd s gitaristom Andresom Hanom, s ktorým tiež tvorí duo Hakj. Zoznam by mohol pokračovať ďalej, za zmienku stojí aj tentet Crimetime Orchestra, ktorého album „Atomic Symphony“ v roku 2007 spôsobil svojím radikálnym free-jazzovým zvukom doslova rozruch, potom jeho vlastná progresívna rocková kapela King Midas (1997-2007) a účinkovanie v Trondheim Jazz Orchestra v rokoch 2003-2004, kedy s orchestrom spolupracoval aj Chick Corea, Pat Metheny a Eirik Hegdal. So svojou superskupinou Møster! minulý rok nahral album When You Cut Into The Present, na ktorom sa miešajú vplyvy progressive rocku, psychedélie, free jazzu, Krautrocku, classic rocku a nórskeho jazzu 60. a 70. rokov.

 

[Video]

 

 

JUHA KUJANPÄÄ: KULTASIIPI (GOLDWING)

 

Juha Kujanpää je všestranný skladateľ a hudobník, ktorý sa majstrovsky pohybuje na „území nikoho“ medzi ľudovou hudbou a jazzom. Kujanpää pokračuje v šľapajach Mikea Oldfielda, Pekka Pohjolu a raných Genesis so svojou jedinečnou kombináciou symfonického prog rocku a fínskej ľudovej hudby. Jeho prvý sólový album „Tales and Travels“ získal skvelé recenzie v médiách a poprednými fínskymi novinami Helsingin Sanomat bol hodnotený ako jeden z najlepších albumov roka 2013. Jeho sprievodná skupina Juha Kujanpää Ensemble získala ocenenie kapela roka na Kaustinen Folk Music Festival 2014. Jeho druhý album Goldwing je možno o niečo progresívnejší než ten predchádzajúci, pričom zachováva vynikajúce muzikantské umenie a melodickú krásu, ako aj vplyvy ľudovej hudby.

 

[Video]

 

 

ANEKDOTEN: UNTIL ALL THE GHOST ARE GONE

 

Švédska skupina Anekdoten je odpoveďou na jednu z veľkých otázok art-rocku typu „čo by bolo keby“ sa pôvodná zostava King Crimson v polovici 70. rokov nerozpadla. Kapela nadväzuje na tradíciu progresívneho rocku sedemdesiatych rokov, najmä na hudbu King Crimson. Trojica zo švédskeho mesta Borlänge pôvodne vystupujúca pod názvom King Crimson Revival Band začala v roku 1990 hrať po švédskych kluboch skladby King Crimson z obdobia tvorby do vydania ich slávnej platne Red. Neskôr pribrali do zostavy hráčku na fortepiano, mellotron a violoncello a vokalistku menom Anna Sofi Dahlberk - a nové kvarteto si zmenilo názov na Anekdoten. Typickým znakom tejto hudobnej skupiny je mellotron, ako aj ťažký zvuk, v ktorom dominuje basgitara. Po dlhšej prestávke vydali v priebehu minulého roku nový album s názvom Until All The Ghosts Are Gone.

 

[Video]

 

 

AGENT FRESCO: DESTRIER

 

Islandská alternatívna rocková kapela Agent Fresco vznikla v roku 2008, len niekoľko týždňov pred účasťou v hudobnej súťaži Músíktilraunir („hudobné experimenty“), ktorú nielenže ako kapela vyhrali, ale získali aj ďalšie tri ocenenia v samostatných kategóriách pre najlepších hudobníkov. Nikdy sa nesnažili zapadnúť do nejakej škatuľky a sú známi miešaním rôznych žánrov s cieľom vytvoriť niečo, čo zvyknú označovať ako Art Rock. So svojím prvým EP „Lightbulb Universe“ získali na islandských Kraumur Award v roku 2009 ocenenie pre najlepšieho nováčika. V novembri 2010 vydali debutový album s názvom „A Long Time Listening“, ktorého ústrednou témou bolo úmrtie otca frontmana kapely. Album bol domácimi hudobnými kritikmi už krátko po vydaní zaradený do zoznamu najlepších albumov roku. Minulé leto nasledoval v poradí druhý album s názvom Destrier, v ktorom sa spevák a frontman kapely Arnór Dan Arnarson vyrovnáva s psychickými následkami napadnutia dvoma útočníkmi, pri ktorom takmer prišiel o oko a utrpel otras mozgu. Nový album „Destrier“ bol pre mnohých veľkým prekvapením uplynulého roka.

 

[Video]