Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2012 / 10.11.12 Jazz FOR Sale [II.]
This is UNI Plone Theme

10.11.12 Jazz FOR Sale [II.]

Existencia medzinárodného džezového festivalu Jazz FOR SAle sa datuje od roku 1991. Dramaturgicky je orientovaný na prezentáciu interpretov Vyšehradského zoskupenia – jazzmanov z Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska. V roku 2012 sa na troch festivalových večeroch v týždňovej periodicite predstaví 12 zoskupení špičkových interpretov národných džezových scén. Každý z koncertov je výnimočno u príležitosťou a inšpiráciou pre mladých adeptov džezovej hudby, ktorým umožňuje priamy kontakt s kvalitnými interpretmi. Jazz FOR SAle je impulzom rozvoja džezovej scény v regióne.
Kedy 10. 11. 2012
od 19:00 do 21:00
Kde Košice, Historická radnica
Vstupné za 10€
Autor
Kontaktný tel. 055-622 04 21

David Kollar & Eivind Aarset Sonic Codex Trio (SK,N)

Narodený 25. 10. 1983 v Prešove v hudobnej rodine. K hudbe sa dostáva ako 8 ročný. Od roku 2005 do 2009 žiakom legendárneho Andreja Šebana. V roku 2005 získal so svojou skupinou DAVID KOLLAR BAND cenu za najlepší instrumentalny výkon na súťaži Nové Tváre Slov. jazzu. So skupinou absolvoval desiatky koncertov po Slovensku a Európe. OD roku 2009 členom DAVID KOLLAR INTERNATIONAL PROJEKT, ktorý David založil s dvoma špičkovými hudobníkmi z Budapešti "Adam Marko a Gergo Baranyi" Skupina zožala počas jedného roka obrovské úspechy na Európskych festivaloch ako napr, Preveza festival, Technopolish jazz festival v Aténach, Belehrade, Krakove,  Londýne, Berlíne atď" V decembri roku 2009 skupine vychádza záznam z koncertu pod názvom "One night in Budapest" V tom istom roku Dávid založil umeleckú skupinu so zameraním na literatúru a tvorbu filmu pod názvom KOVEBO group. Kovebo znamená KOllar, VErner, BOšnák. Verner a Bošnák sú dvaja mladí režiséri pôvodom z Ruska a Ukrajiny. Táto skupina vytvorila 6 krátkometrážnych filmov v ktorých David účinkuje aj ako herec, producenta autor hudby. NA jar roku 2010 Davidovi vychádza prvá sólová platňa s názvom "Film soundtracks and Ideas" Ide o prierez jeho filmovej tvorby za posledný rok. Kritici hodnotili tento album veľmi kladne, pretože je v ňom cítiť autentickosť autora hudby.

Il Verner.

Slovenského hudobníka známeho pozval svetoznámy gitarista, novátor a zvukový experimentátor Eivind Aarset. Aarset spolupracoval na vyše sto albumoch svetových a popredných hudobníkov ako napríklad: Nils Petter Molvaer, Bill Laswell, Dhafer Youssef, Jon Hassell, Jan Garbarek, Paolo Fresu, Marilyn Mazur, J.Peter Schwalm, Talvin Singh, Andy Sheppard a iní. Jeho albumy boli v New York Times považované za najlepšie novodobé elektronické jazzové EIVIND AARSETalbumy po Milesovi Davisovi.

Prvý koncert v zostave Eivind Aarset Sonic Codex Orchestra uvidíme na Slovensku na festivale Jazz for sale 10. novembra 2012.

Ako povedal samotný David Kollar: "Naozaj sa mi splnil sen. Aarseta pozorujem už veľmi dlho. Obdivujem jeho postoj ku gitare a jeho hudobnú osobnosť. Pár krát som mu v minulosti písal a posielal moje nahrávky. Zareagoval na poslednú nahrávku môjho nového projektu ARTRANCE, v ktorom spolupracujem s Gergom Borlaiom, Andreaou Ladanyi a Indio Czajkowskou. Projekt ho nadchol a poslal mi mail, že môžem hrať s jeho kapelou. Veľmi ma to potešilo. V auguste letím do Osla na skúšku."


Patrick ŠPANKO

Roger Dodger (CZ, BR, URY,JPN)

Dobry den

kapela ROGER DODGER se sklada z hudebniku z ruznych koncu sveta zaroven take z predstavitelu ruznych hudebnich stylu, ktere se prirozenym spusobem doplnuji..

Kytarista a skladatel Juan Carlos Mieres je puvodem z  Uruguaye. Jeho skvela fingerpicking hra na kytaru vytvari zakladni vyraz  kapely. Jednou z jeho specialit je spojeni Jazzu a Tango ale i dalsich Jihoamerickych rytmu s improvisovanou hudbou.

Kontrabasista a  skladatel Akira Ando je Japonec. Zil mnoho let v Newyorku, kde spolupracoval mimo jine take s Cecil Tailorem coz svedci o tom, ze se dokaze orientovat v dobrem freejazzu. Jinak slozil   i mnoho krasnych jazzovych skladeb, nektere  cerpaji z  motivu Japonske lidove hudby, jine jsou spise spanelsko-arabskeho  charakteru.

Bubenik Dimitri Christides je  Rek ktery se narodil v Sudanu, studoval v Londyne. Ve svych solech dokaze  smisit perkusní prvky Balkanu a Blizkeho vychodu rytmu s jemnou a tvurčí citlivosti jazzu.. Jeho  technicky vyspela hra a obrovsky cit pro charakter skladby dodava kapele naprostou jistotu a samozrejmost pri prechazeni  z jednoho hudebniho stylu do druheho.  Prave toto umoznuje,  kapele Roger Dodger pozval  posluchace na hudebni vylety do mist, odkud prichazi jeji protagoniste. To vse se odehrava v ramci jazzoveho projevu.

Ja jsem zakladatelem teto skupiny, hraji na sopransaxophon a take pro skupinu skladam.  S ruznymi cleny  Roger Dodger jsem  spolupracoval jiz v jinych projektech, ale teprve v nynejsim obsazeni se nam jako celku podarila naprosta vyrovnanost projevu.

Diky za pozvani na Festival

Joe Kucera

Tento príspevok je z korešpondencie medzi p.G.Horalom/Forsa o.z. a p.Joe Kočerom/Roder Dodger Band

  • Viac...na vlastnej
  • Viac...na art.e.m.
  • Viac...na blues.train

Tátrai Trend (H)

Stretne sa niekoľko hudobníkov, dostanú chuť si zahrať, nápady sa len tak hrnú – z toho obyčajne vznikne niečo zaujímavé a napínavé. Jeden z najlepších gitaristov maďarska, Tibor Tátrai, bol častým účastníkom podobného dobrodružstva, pri ktorom spočiatku ani nevedeli, akú hudbu budú hrať a nakoniec ich koncerty zaplnili štadióny. Takto vznikol aj Latinský duet, ktorý pri veľkých koncertoch svoju zostavu dopĺňa. Spoločné vystúpenie s Péterom Glaserom (basa), Tiborom Pintérom (gitara) a Józsefom Cziberem (bicie) v budapeštianskom Paláci Umenia pred niekoľkými rokmi sa Tátraimu tak zapáčilo, že od jesene 2008 už tvorí táto štvorica skupinu Tátrai Trend. Hneď z prvého koncertu vydali platňu s názvom Primőr, ktorá bola možno ešte trochu surová, keďže hudobníci neboli celkom zohratí. Už po roku sú však ich koncerty mimoriadnym zážitkom a majú obrovský úspech, tak na jazzových festivaloch, ako aj na veľkých rokových koncertoch. Prvá skupinová nahrávka s názvom Malý Dunajský valčík / Na krásnom malom Dunaji / z roku 2009 obsahovala desať vynikajúcich pesničiek.
Tibusz és a Tátrai Trend
"Folyton keresem az újat. Leginkább azért, mert az újban mindig rengeteg energia feszül, mindenki éhes arra, hogy valami jót csináljon. Remek partnerekre találtam, a próbák során kiderült, hogy a srácok mindent el tudnak játszani, s képesek vagyunk együtt lélegezni a zenében."

"Kamaramuzsikálásnál nem ritka ez a formáció, de mi nem jazzt játszunk, inkább a rám jellemző dolgokat, olyan dalokat, amelyek az elmúlt egy-két évben születtek meg bennem. Kellemes, érthető és szerethető zenét. Amolyan körbeülős produkció lesz ez, hogy akár borozgatás, eszegetés közben is lehessen élvezni.

Hogy hová futhatja ki magát a Tátrai Trend? Csak azt mondhatom, amit a többi bandám indulásakor is: ússzuk meg az első három bulit paradicsom nélkül..."

 

Tomasz Stanko & The Band (PL)

Tomasz Stanko je renomovaný, svetoznámy poľský trubkár a skladateľ, pionier jazzovej avantgardy. V šesťdesiatych rokoch založil a viedol legendárnych Jazz Darings, neskôr bol kapelníkom vlastného kvarteta aj kvinteta, v obidvoch prípadoch moderných freejazzových skupín svetového významu.

Účinkoval so skoro všetkými jazzovými velikánmi, medzi ktorých sám patrí. V jeho tvorbe je dôležitá aj hudba, ktorú skomponoval pre filmy a divadelné predstavenia. V poslednej dekáde sa jeho hudba zmenila - stala sa prístupnejšou, bez toho aby stratila novátorskú odvahu a živelnosť, ktoré sú Stankovou doménou.

So svojim aktuálnym kvartetom nedávno absolvoval vypredané americké turné, ktoré začalo štyrmi koncertmi v newyorskom Birdlande.

Viac na vlastnej

Viac informácií o podujatí...