Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2012 / 13.4.12 Merzbow
This is UNI Plone Theme

13.4.12 Merzbow

Japonsky ambient/avantgarde/industrial projekt MERZBOW co je umelecke meno pre muzikanta Masami Akitu.
Kedy 13. 04. 2012
od 21:00 do 23:55
Kde Tabačka. KE
Vstupné 13 - 15 €

MERZBOW

Memento More uvádza hudobnú lahôdku roka: Japonská legedna svetovej experimentálnej hudby, skladateľ a hudobník Merzbow, vystúpi po prvýkrát na Slovensku. Na koncerte v košickej Tabačke ho budú sprevádzať ďalší dvaja hudobní mágovia - Balázs Pándi a Mats Gustafsson.

Merzbow (メルツバ), vlastným menom Masami Akita (秋田 昌美), je legendou súčasnej svetovej avantgardnej hudby a patrí k jej úplnej špičke. Akita, narodený v roku 1956 v Tokiu, vydal od r. 1979 viac ako 350 nahrávok.

Jeho umelecké meno Merzbow vychádza z názvu diela nemeckého dadaistu Kurta Schwittersa “Merzbau” a reflektuje Akitove sympatie k estetike dadaismu a junk artu. V jeho hudbe ďalej cítiť prvky progressive rocku, free jazzu, súčasnej vážnej hudby a musique concrète. Známa je tiež jeho inšpirácia erotickými praktikami ako BDSM a bondage.

Okrem plodnej hudobnej kariéry je Akita aj spisovateľom a editorom niekoľkých japonských časopisov. Je autorom 17-tich kníh; píše hlavne o umení, avantgarde a postmodernej kultúre. Akita sa tiež profesionálne venuje maľbe, ktorú vyštudoval, fotografii, filmu a tradičnému japonskému tancu Butoh. Je tiež presvedčeným vegánom a ochrancom zvierat.

Merzbow je považovaný za jedného z najdôležitejších tvorcov noisovej hudby. V roku 2000 vydavateľstvo Extreme Records vydalo jeho hudobný epos, ktorý obsahoval 50 ks CD nosičov, pod názvom Merzbox.

Na jeho slovenskej premiére v košickej Tabačke ho budú sprevádzať ďalší dvaja hudobní géniovia – Balázs Pándi a Mats Gustafsson. Táto trojkombinácia sľubuje zážitok, premeškať ktorý by bolo hriechom.

Balázs Pándi (1983) je zázračnym dieťaťom maďarskej jazzovej scény. Na bicie hrá od svojích troch rokov. Na jeho absolútne spontánnom hudobnom prejave je cítiť radosť zo súžitia s jeho nástrojom. Vďaka svojmu hudobnému nadhľadu a zmyslu pre pohotové a vtipné reakcie je Balázs veľmi obľúbeným štúdiovým hráčom; ročne hosťuje na nahrávaniach niekoľkých desiatok albumov od New Yorku po Tokio. Jeho uvoľnenosť na koncertoch často ústi do hrania so zlomenými paličkami, zapájania divákov do hry či búrania bicej zostavy. Balázs Pándi a Merzbow spolupracujú od roku 2008.

Saxofonista, improvizátor a skladateľ Mats Gustafsson (1964) pochádza z mesta Umeå na severe Švédska. V 80-tych rokoch bol výraznou súčasťou punkového hnutia v Štokholme, kde študoval klasickú flautu. V súčasnosti pracuje ako sólovy umelec. Spolupracoval na mnohých medzinárodných koncertných projektoch a šnúrach s umelcami ako Peter Brötzman, Sonic Youth, Jim O´Rourke, Barry Guy, Otomo Yoshihide, The Thing, Sonore, FIRE!, a d. Má za sebou viac ako 1 600 odohraných koncertov a 150 nahrávaní v Európe, Amerike a Ázii. Rád spolupracuje aj na divadelných a tanečných projektoch. Je kurátorom niekoľkých medzinárodných hudobných festivalov a spolumajiteľom vydavateľstiev Slottet, OlofBright Editions and Blue Tower Records.

Viac informácií o podujatí...