Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2012 / 15.-20.10.12 Moonride 7
This is UNI Plone Theme

15.-20.10.12 Moonride 7

Multikultúrny festival : hudba, tanec, autorské čítanie, film, vedecká prednáška, výtvarné umenie, performance, audiovizuálne a svetelné inštalácie.
Kedy 15. 10. 2012 20:00 do
20. 10. 2012 23:00
Kde KE, Tabačka
Vstupné permanentka 19€
Autor

15.10 Pondelok : 20.00 Tabačka

GUS GUS (ISL) hudba
Sigur Rós, Björk a Gus Gus, to sú hlavné exportné artikle bohatej islandskej scény posledných troch dekád. Posledným menovaným síce nie je venovaná až taká pozornosť, v širšej sfére hudobného diania, no od polovice deväťdesiatych rokov patria k stáliciam elektronickej scény. Či už hrajú trip-hop, house alebo techno, opierajú sa o popové skladby a frenetické živé koncerty, ktorými sú známi. V zostave Gus Gus figurujú najmä dve ústredné mená, zakladajúci členovia Stephan Stephensen a Birgir Þórarinsson. Okolo nich vznikali turbulentné a časté zmeny zostavy - od dvanástich ľudí v roku 1995 po dvoch v 2008. Tak si dverami Gus Gus prešli aj známi interpreti ako Emiliana Torrini, Hafdís Huld alebo Daniel Ágúst. Ten však v Gus Gus pôsobí aj dnes a tak spolu so zvyškom kapely predvedú Košiciam nielen prierez tvorbou, ale aj svoj minuloročný, už ôsmy album Arabian Horse.

TEAPOT (SK) hudba
Ročník 85, doma známy ako Tomáš Ferko, produkuje hudbu na pomedzí dubstepu, minimal techna a cinematického IDM, hoci v poslednom období do svojej produkcie postupne výrazne implementuje aj postupy zo svojho bočného shitgaze projektu Obete sekty. Okrem desiatok koncertov, po boku mien ako Coldcut, Jamie Woon alebo Teebs, patrí Teapot aj k tým šťastlivcom, ktorým sa podarilo dostať na Red Bull Music Academy (Rím, 2004). Po množstve skladieb na kompiláciách a bootlegovom remixovom EP vydal svoju prvotinu až singlom Unrest II, ktorý je predchodcom jeho dlho očakávaného albumu.

 

16.10 Utorok: 10.00 - 17.00 Tabačka

MARIE-CAROLINE HOMINAL: TANEC A TRANSFORMÁCIA workshop (tanec)

Workshop vedený medzinárodne činnou tanečníčkou a choreografkou Marie-Caroline Hominal odkryje tajomstvá jej tvorby a pracovných metód. Počas tohto podujatia, pripraveného špeciálne pre festival Moonride, sa bude experimentovať s krátkymi formami a témami transformácie, bude sa spochybňovať koncept identity. Účastníci workshopu si prinesú vlastné kostýmy, kulisy a zvuky, s ktorými budú pod vedením Marie-Caroline Hominal pracovať.

Workshop sa bude konať 16. a 17.10. Môžete sa naňho prihlásiť e-mailom na adrese peter.banik@gmail.com

Pre profil Marie-Caroline Hominal viď informácie k jej predstaveniu BAT 17.10.

18.00 kníhkupectvo Artforum

VYDAVATEĽSTVO FRA (CZ/SK): AUTORSKÉ ČÍTANIE  literatúra

Fra je vydavateľstvo (2002), café a knihkupectvo (2005). Od r. 2006 pravidelne usporadúva čítania českých, slovenských a európských spisovateľov. Na festivale Moonride predstaví niekoľko svojich autorov, prekladateľov a kníh.

Hovoria a čítajú: Martina Blažeková, Erik Lukavský, Juliana Sokolová, Petr Borkovec, Petr Zavadil
Uvádza: Petr Borkovec


"Na nakladatelství New Directions jsem myslela pokaždé, když vyšla další z knih Fra. Vnímala jsem zde spřízněnost: bylo zřejmé, že za každým z textů, bez výjimky, bez uhnutí, stojí nakladatelství a jeho redaktoři srdcem i volbou. A každá ta kniha otvírala pro mě prostor k pohledu, rozhovoru. Cesta Fra je náročná a objevitelská. Ať už v řadě překladové, kde není jediný ústupek, tak v hledání podstatných textů původních českých." Prekladateľka Anna Kareninová

 

Martina Blažeková (1982 v Bratislavě) vystudovala tvůrčí psaní a redakční práci na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze. Básně dosud publikovala v revui Rukopis, v Hostu, v A tempo revui a v A2, kde se představila také prostřednictvím prózy povídkou R. Tři její básně byly přeloženy do italštiny pro časopis Poesia v rámci antologie Sei poeti cechi. Její básnický debut s názvem Lom připravuje k vydání nakladatelství Fra.

 

Petr Borkovec (1970) se narodil v Louňovicích pod Blaníkem. Od r. 1992 je redaktorem časopisu Souvislosti. Redigoval revue Rukopis, pracoval také v Lidových (příloha Umění a kritika) a Literárních novinách, v Nakladatelství Lidové noviny. V současnosti vede kurzy poezie na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Je dramaturgem kavárny Fra a redaktorem poezie v témže nakladatelství. Vydal básnické sbírky Prostírání do tichého (1990); Poustevna, věštírna, loutkárna (1991); Ochoz (1994); Mezi oknem, stolem a postelí (1996); Polní práce (1998); Needle-Book (2003). V roce 2005 uveřejnil pod názvem Vnitrozemí sebrané a nové básně 1990–2005. Kniha krátkých próz a poznámek Berlínský sešit/Zápisky ze Saint-Nazaire vyšla v roce 2008. V roce 2011 vydal záznamy Jedna věta (příloha Revolver  revue). Pouze německy otiskl eseje Aus dem Binnenland (Drážďany 2006) a knihu krátkých próz Amselfassade. Berline-Notate (Berlín 2006). Překládá zejména ruskou poezii 20. století (Chodasevič, Rejn, Odarčenko, Nabokov, Brodskij, Ivanov, Gippiusová aj). S Matyášem Havrdou přeložil Sofoklova Krále Oidipa (1999) a Aischylovu Oresteiu (2002).


Juliana Sokolová (1981 v Košiciach) vyštudovala filozofiu na University of York a do roku 2009 pôsobila v Londýne, Sarajeve a Berlíne. Od r. 2010 učí filozofiu na Fakulte umení TU v Košiciach. Píše poéziu, prózu a filozofiu, píše anglicky, slovensky, doma hovorí maďarsky. V roku 2011 publikovala štúdiu o antickom kynizme Štýly jestvovania: pravdivý život a iný svet (Filozofia, 6/2011). Venuje sa o.i. problematike a poetike priestoru a fenomenológii zodpovednosti. V roku 2013 jej vo vydavateľstve Fra vyjde zbierka básni Môj dom bude mať strechu. Žije a pracuje v Košiciach.


Zakladatel Fra Erik Lukavský (1975) je překladatelem z frankofonní, zejména maghribské literatury, ať společně se svou ženou (Ben Jelloun, Laroui, Rahímí, Beigbeder aj.), nebo samostatně (Laabi, Haddad, Mansourová aj.). Knižně vydal: Atík Rahímí: Země a popel (2002), Tahar Ben Jelloun: Tichý den v Tangeru (2002), Tahar Ben Jelloun: Vdova Kuráž (2003), Tahar Ben Jelloun: Tati, co je to rasismus? (2004), Joyce Mansourová: Výkřiky (2004), Tahar Ben Jelloun: Poslední přítel (2011) aj.

 

Petr Zavadil (1975) pracuje v zahraniční redakci zpravodajství České televize. Vlastní básně publikoval ve studentském listě Babylon. Překládá poezii i prózu ze španělštiny a francouzštiny. Přeložil a knižně vydal básně Nicanora Parry (Básně proti plešatění, Mladá fronta 2002), José Ángela Valenteho (V kořenech světla ryby, Fra 2005), Blancy Varely (Křídla na konci všeho, Fra 2007). Uspořádal a přetlumočil také antologii kubánské skupiny Diáspora (Zápisky z mrtvého ostrova, Fra 2007). Za překlad básní Antonia Gamonedy (Tohle světlo, Fra 2011) získal v loňském roce nejvýznamnější překladatelskou cenu v České republice – Cenu Josefa Jungmanna.

 

20.00 Tabačka

DEAD JANITOR (SK) + ANTÉNA (ARG) hudba, film

(Esteban Sapir, 2007, 90 min)
Braňo Findrik, producent a jeden z reprezentantov scény okolo labelu Exitab, je so svojim projektom Dead Janitor jedným z najväčších objavov elektronickej scény na Slovensku. Vo svojich temných štruktúrach nadžánrovo kombinuje vplyvy industriálnej hudby, náladových plôch a hlbokých beatov. Na svojom festivalom vystúpení spojí svoj talent s nemým argentínskym filmom Anténa. Do animovanej sci-fi snímky Estebana Sapira z roku 2007 zahrá naživo.

 

PRACA MASZYN (PL/CH) film ; (Gilles Lepore, Maciej Mądracki, Michał Mądracki, 2010, 38 min)

Snímka Praca Maszyn vznikla v poľsko-švajčiarskej koprodukcii. V roku 2010 získala uznanie okrem iného aj na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave. Dej filmu sa odohráva v nemenovanom poľskom priemyselnom meste s tajomnou minulosťou. Film sa začína zábermi zachytávajúcimi tanečnú choreografiu, naštudovaú skutočnými zamestnancami poľskej továrne v r. 1968, ktorí využili tanec na vyjadrenie metafory vzťahu medzi človekom a strojom. Jej opätovné prevedenie nás prenesie do zlatej éry tohto anonymného miesta, do doby, keď bola výroba synonymom úspechu.

 

17. 10 Streda: 10.00 - 13.30 Tabačka

MARIE-CAROLINE HOMINAL: TANEC A TRANSFORMÁCIA workshop (tanec)

Workshop sa bude konať 16. a 17.10. Môžete sa naňho prihlásiť e-mailom na adrese peter.banik@gmail.com. Pre viac informácii o workshope viď program na 16.10.

17.00 Tabačka

VEDECKÁ KAVIAREŇ doc. RNDr. JÁN SVOREŇ, DrSc.: KOŠICE - METEORIT S RODOKMEŇOM prednáška

Populárno-vedecká prednáška o meteorite Košice a s ním súvisiacich kozmických javoch. V prednáške sa dozviete, čo sú materské telesá meteoritov, odkiaľ a ako k nám meteority prilietajú a niečo o meteoritoch, ktoré pristáli na Slovensku. Potom sa sústredíme na meteorit Košice, od pozorovania bolidu, cez nálezy úlomkov až po prvé výsledky. Záverom si povieme niečo o ďalších plánoch súvisiacich s meteoritom Košice -- špeciálna publikácia, umiestnenie v múzeách, náučný chodník v Klatove, ai. Počas prednášky budete mať možnosť vidieť úlomok meteoritu Košice!

Doc. RNDr. JÁN SVOREŇ, DrSc. vedie Oddelenie medziplanetárnych hmôt Astronomického ústavu SAV. Viď rozhovor s Dr. Svoreňom na str ...

18.00 Tabačka - Strojárenská

MATHIJS LIESHOUT (NL): CITADELA výtvarné umenie

Holandský výtvarník Mathijs Lieshout vytvára rozmerné site specific inštalácie v priestore, na stavbu ktorých používa prevažne drevo. Jeho diela vypĺňajú priestory budov buď úplne, alebo sa tiahnu pozdĺž stien interiéru. Jeho konštrukcie často odkazujú na domácke priestory, ich dominantným prvkom je drevo. Lieshoutove inštalácie ponúkajú útočištia dekonštruktívneho rázu. Pre festival Moonride Lieshout pripraví inštaláciu v priestoroch bývalej Strednej odbornej školy strojníckej Aurela Stodolu. Lieshouta zaujalo mesto Košice a štruktúry, ktoré sa v ňom nachádzajú. Dielo, ktoré vytvoril je inšpirované niekoľkými budovami v Košiciach, medzi nimi obchodným domom Dargov, bývalou predajňou obuvi Baťa na Hlavnej ulici, nákupným centrom Aupark či Bielym domom, ako aj pozostatkami mnohých obranných hradieb a pevností v Košiciach a ich okolí. Jeho inštalácia sa volá “Citadela”.

Mathijs Lieshout bol v Košiciach na umeleckej rezidencii v rámci programu K.A.I.R (Košice Artist-in-Residence). Jeho pôsobenie v Košiciach bolo podporené nasledujúcimi inštitúciami: The Mondriaan Fund, The Treaty of Utrecht, Ministerstvo kultúry SR, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v Bratislave, Košice 2013. Lieshautova inštalácia vznikla v spolupráci s Petrom Lipovcom.

 

19.00 tajné miesto

MICHAELA KNÍŽOVÁ (SK): NEVESTA  performance

Performance Michaely Knížovej „Nevesta“ čerpá z mýtu ľudovej mladuchy a tradície spojenej s jej rolou. Tú narúša novým prvkom - rituálom zväzovania. Zväzovanie potvrdzuje, ale aj vyvracia novomanželský obrad. V tomto prípade sa dotýka iba dievčenského tela. Divák sa stáva svadobným hosťom a idylický obraz novomanželského obradu môže (alebo musí) narušiť svojím zásahom (podľa „návodu“). Prestáva byť pasívnym pozorovateľom obľúbeného folklórneho motívu slovenskej moderny – mladej dievčiny (nevesty). Je vedený k aktivite, ktorá poruší tento obraz a stáva sa narušiteľom posvätnej intimity nevesty. Michaela Knižová (1982), študentka Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, sa venuje prevažne fotografii, videoartu a performance. Svojimi autoportrétmi a portrétmi, v ktorých sa snaží preniknúť do života svätých alebo postáv z rozprávok, sa pohráva s ikonografiou balansujúcou na hrane kontroverzie. Neodrádza ju bolesť, nahota ani násilie.

Performance sa bude konať na tajnom mieste. Inštrukcie v bare Tabačky.

19.30 Tabačka

MARIE-CAROLINE HOMINAL (CH): BAT tanec, box

BAT je vystúpenie švajčiarskej tanečníčky a choreografky Marie-Caroline Hominal, v ktorom sa k nej na pódiu pripojí profesionálny boxer. O vystúpení povedala: "BAT je hnutie, BAT je naša generácia. Šíri sa rýchlosťou blesku. Je to energia, ktorá sa mení na násilie a ktorá je neoddeliteľnou súčasťou života." V performance BAT sa Marie-Caroline Hominal zaoberá procesmi kamufláže, premeny a anonymity. Na pódiu sa z boxera stáva jej antitéza: zatiaľ čo on zosobňuje intenzitu, efektívnosť, sústredenosť a silu, ona zosobňuje ženský princíp, je definíciou fragmentárnosti a chaotickosti. BAT je barthesovská dekonštrukcia mýtu o autorovi, a zároveň snaha o posunutie hraníc toho, čo diváci očakávajú.

Marie-Caroline Hominal je tanečníčka, ktorá vystupuje s prestížnymi súbormi a umelcami, vrátane Tanztheater Basel, Blanca Li, Gisèle Vienne, Gilles Jobin and La Ribot. Okrem tanca sa tiež venuje choreografii, väčšinou sólových vystúpení alebo duetov. Medzi jej diela patria napríklad Fly Girl (2008), Yaksu Exit Number 9 (2010), Voice Over (2011) a BAT (2012). Tvorí aj v oblasti hudby a filmu. Spolupracovala o.i. s Petrom Rehbergom z dôležitého labelu Editions Mego a s hudobníkom Christianom Vogelom. Jej krátke filmy boli premietnuté v Múzeu moderného umenia vo Washingtone.

20.30 Tabačka

BALÁZS PÁNDI (HU) hudba
O maďarskom bubeníkovi Balázsovi Pándim hovoria najlepšie mená, s ktorými spolupracoval. Už v prvej polovici roka sa predstavil v Košiciach spolu s japonským noiserom Merzbowom a švédskym saxofonistom Matsom Gustafssonom, no spolupracoval aj so širokou škálou muzikantov z rôznych žánrov, ako napríklad Venetian Snares, Flying Lotus, Justin Broadrick z Jesu či Godflesh, Thurstonom Moorom zo Sonic Youth a ďalšími. Na Moonride sa tento excentrický hudobník, na sto percent zžitý so svojim nástrojom i publikom, vráti po dvoch rokoch.

TURBOSAMPLER (SK) hudba, audiovizuálne umenie

Audiovizuálna smršť slovenského projektu Turbosampler, ako už naznačuje jeho názov, dekontextualizuje popkultúrne úryvky na pozadí nemilosrdných repetitívnych bubnov. Jedná sa o mediálnu koláž v štýle People Like Us alebo Negativland, len updatovanú pre rok 2012, keď sa zdrojový materiál scvrkává do nerozpoznateľných čiastočiek a stáva sa paletou, prostredníctvom ktorej musí maliar-hudobník, vytvoriť niečo nové, vlastné.

PETER MACHAJDÍK & ZBYNĚK PROKOP (EU) sound art

Zvukové koláže a sonické situácie zakladajúcich členov legendárneho zoskupenia Transmusic Comp. Petra Machajdíka a Zbyňka Prokopa priblížia ich vnímanie audioartového umenia. Nadväzujú tak na dlhoročné pȏsobenie v súbore Transmusic Comp., zloženého z profesionálnych i neprofesionálnych hudobníkov, performerov  i výtvarných umelcov, ktoré funguje už od osemdesiatych rokov. V Berlíne žijúci Peter Machajdík je uznávaný skladateľ a zvukový umelec, ktorý spolupracoval s poprednými orchestrami a vydal sedem nahrávok.  Zbyněk Prokop je výtvarník a dlhoročný pedagóg v Ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby Fakulty umení TU v Košiciach.

 

18.10 Štvrtok: 10.00 zraz Tabačka

EX.P.O.S.T.: POHYB A KAMERA workshop (tanec, film)

Každý priestor vyžaruje nejakú energiu, nejaký príbeh, možnosti pre pohyb. Našou spoločnou úlohou bude správne uchopiť koncept pre vytvorenie krátkeho filmu založeného práve na vnímaní priestoru. Veľkosť, farby, uhly pohľadu, textúra... to všetko budete mať pre svoju tvorbu k dispozícii v priestoroch starej tehelne v Drienovskej Novej Vsi pri Košiciach. Spolu s choreografkou Zuzanou Burianovou a filmármi Adamom Hanuljakom a Petrom Kotrhom si vyskúšate natočiť vlastný krátky film a pochopiť jeho vyjadrovacie prostriedky. Vytvorené filmy budete mať možnosť prezentovať počas festivalu Moonride v Tabačke 21.októbra 2012.

choreografia, vedenie workshopu: Zuzana Burianová,  kamera: Peter Kotrha, dramaturgia, asistencia réžie: Adam Hanuljak

Workshop sa bude konať 18., 19. a 20.10. Môžete sa na ňho prihlásiť e-mailom na adrese sasa@tabacka.sk.

 

11.00 Tabačka

EASTERNDAZE: Nezávislé hudobné infraštruktúry strednej a východnej Európy konferencia

Na konferencii budú diskutovať hudobní profesionáli – promotéri, novinári, majitelia labelov, atď - zo strednej a východnej Európy o momentálnej situácii na poli nezávislej hudobnej scény vo svojich krajinách. Cieľom akcie nie je len predstaviť jednotlivé projekty účastníkov, ale aj priblížiť stredoeurópsky hudobný diskurz a ponúknuť možnosti spolupráce. Konferencia sa koná pod záštitou projektu Easterndaze, ktorý predstavuje mladých hudobníkov a začínajúce hudobné značky zo strednej a východnej Európy.

Konferencia sa bude konať 18. a 19.10.

18.00 Tabačka

GALÉRIA HIT (SK): O NUDE výtvarné umenie

...nuda nemusí byť úplne nudná. Trávenie času iba tak, bez príčiny, môže vytvoriť podmienky preto, aby sa veci ocitli v nových súvislostiach. Nuda, podobne ako pomalosť, sa na výstave vynára z diel vybraných autorov cez vizuálno-zvukovo-textový spektákel, nie explicitne, ale v zmyslových a intelektuálnych náznakoch, ako abstraktná, ťažko uchopiteľná kvalita. "O nude" je pokračovaním cyklu výstav, ktorý v spolupráci s Tabačkou pripravila Galéria HIT. Po minuloročnej výstave "Objavenie pomalosti" sa na aktuálnom Moonride otvára druhá z reťazca tém pomalosť-nuda-lenivosť.

 

Vystavujúci umelci: Azorro group, Mathew MacKisack, Eugenio Percossi, Jan Nalevka, Dora Kenderová, Jaro Varga

Kurátori výstavy: Dora Kenderová, Jaro Varga

 

Bratislavská Galéria HIT má za sebou takmer desať rokov pôsobenia na slovenskej nezávislej umeleckej scéne. Aj vďaka svojmu umiestneniu vo dvore Vysokej školy výtvarných umení má ideálnu príležitosť na propagovanie “emerging ideas”, ideí, ktoré majú potenciál zmeniť status quo. Cieľom galérie je prezentovať aktuálne trendy vo vizuálnom umení a tým podporovať lokálnu umeleckú scénu, stimulovať interkultúrnu a medzinárodnú výmenu a prispievať do diskurzu o stredoeurópskom umení, a to nielen klasickými výstavnými projektami, ale aj teoreticky. Pod vedením Doroty Kenderovej a Jara Vargu sa galéria etablovala ako jeden z kľúčových priestorov na prezentáciu súčasných trendov v umení na Slovensku, čo potvrdil aj článok v prestížnych New York Times.

 

19.00 Cassovar

CASSOVAR LIGHT EXPERIENCE: HAZ LIGHTING (SK/ESP), JAKUB PIŠEK (SK), STROON (SK) svetelná inštalácia, video mapping, hudba

Počas festivalu Moonride 7 ožijú objekty komplexu Cassovar svetlami, video mappingom a naživo hranou elektronickou hudbou. Za svetelným dizajnom exteriérových fasád Cassovaru stojí mexicko-slovenská dvojica architektov Laura Murguía a Pavol Sabol, tvoriaca pod menom Haz Lighting Design. Jakub Pišek sa postará o mapping objektu a Stroon (Dalibor Kocian), jeden z výrazných predstaviteľov mladej slovenskej elektronickej scény, ho doplní o naživo hraný hudobný doprovod. Akcia vznikla v spolupráci Tabačky Kulturfabrik, Koalície 2013+, T-Systems Slovakia a Komplexu Cassovar.

Štúdio HAZ Lighting vzniklo v roku 2010 v Prešove ako spolupráca architektov Laury Marguía a Pavla Sabola, inšpirovaná ich dvanásťročným pobytom v Barcelone. Na prvý pohľad ich zameranie môže pripomínať klasickú konzultačnú firmu, ktorá poskytuje technické a konceptuálne poradenstvo v odvetví architektúry a urbanizmu, čo bolo aj ich cieľom. Ich tvorba ale prekračuje hranice klasického komerčného štúdia, a čerpá hlavne z fascinácie svetlom ako médiom, ktoré dokáže transformovať myslenie divákov v interakcii s materiálmi, textúrami a farbami povrchov. Na festivale Moonride nebudú prvýkrát: minulý rok sa predstavili úspešnou štvordennou inštaláciou – mappingom administratívnej budovy.

Jakub Pišek je absolventom Fakulty umení v Košiciach (Ateliér nových médii), kde pracoval pod vedením nemeckej umelkyne Anny Tretter. Vo svojej tvorbe používa techniku - ako nosič, ale aj ako cieľ svojho záujmu. Namiesto opakovaného prezentovania už existujúcich diel, sa špecializuje na tvorbu diela priamo na mieste. Necháva vyniknúť génia loci, pracuje so site specific postupmi a flexibilne reaguje na vzniknutú situáciu. Venuje sa videu, počítačovej grafike, interaktivite aj hudbe.

Stroon aka Dalibor Kocián tvorí temné atmosférické tracky, ktoré svojím vyznením často spadajú do kategórie post-dubstep. Muzikant so vzdelaním v klasickej hudbe, ktorého obľúbeným nástrojom je vibrafón, sa podieľa na niekoľkých ďalších hudobných projektoch.

21.00 Tabačka

ACHES (UK) hudba
Aches je dvadsaťpäťročný producent a vizuálny umelec zo Sheffieldu, ktorý sa rozhodol usadiť v Bratislave. Tu takmer automaticky zapadol do mikroscény, ktorú tvoria interpreti z vydavateľstva Exitab ako Pjoni, Ink Midget alebo Herzog Herzog. Vo svojich živých vystúpeniach kombinuje atmosférickú elektroniku, zastretý vokál s melancholickými gitarovými plochami. Na Moonride bude prezentovať svoj debutový sólový album Glass Lip, ktorý vyšiel v septembri na vinyle.

TOK TEK (NL) hudba, audiovizuálne umenie

Tom Verbruggen tvorí hudbu, ktorá okrem klasickej muzikálnej zložky kladie dôraz na zvuk ako médium. Jeho tvorba bola tento rok ocenená na prestížnom festivale Ars Electronica v Linzi. Verbruggen si vytvára svoje vlastné hudobné nástroje, s ktorými improvizuje. Jeho hudobný modus operandi býva nazývaný ako "illogical hardware bending" a je metódou pomocou ktorej vytvára dramatické živé kompozície a intímne zvukové zákutia. Tom Verbruggen alias Tok Tek je medzinárodne uznávaný zvukový umelec, ktorého tvorba bola vystavená od New Yorku po Čínu.

ARASH MOORI (UK, Birmingham/Madrid): DESCENSION hudba, audiovizuálne umenie

Tvorba Arasha Mooriho sa pohybuje na rozhraní zvuku, kinematografie a architektúry. Vo svojich prácach vytvára špeciálne zvukové prostredia, ktoré využívajú architektúru konkrétnych priestorov a objekty (svetlá, prístroje, a pod.), ktoré sa v nich nachádzajú. Ich pomocou vytvára zvukové plochy v reálnom čase. Konkrétne priestory a ich architektúra hrajú v jeho dielach kľúčovú rolu: jednak poskytujú svoje skryté zvuky a jednak vytvorený zvuk pretvárajú svojím kontextom a akustikou. “Descension” je predstavenie, ktoré vzniklo špeciálne pre festival Moonride. Využíva osvetlenie priestoru ako prostriedok na vytváranie živých koláží z elektrického zvuku, ktoré umožňujú sledovať prepájanie svetla a zvuku od ich počiatku. Nedávne výstavy Arasha Mooriho zahŕňajú: 'Invoking a Demon Landscape' (Joan Miró Foundation, Barcelona), 'September at the Hotel Ozone', (K.A.I.R, Košice) a 'Tones in the Voice of Shadows' (Laboral, Gijon).

 

 

19.10 Piatok : 10.00 zraz Tabačka

EX.P.O.S.T.: POHYB A KAMERA workshop (tanec, film)

Workshop sa bude konať 18., 19. a 20.10. Môžete sa na ňho prihlásiť e-mailom na adrese sasa@tabacka.sk. Pre viac informácii o workshope viď program na 18.10.

11.00 Tabačka

EASTERNDAZE: Nezávislé hudobné infraštruktúry strednej a východnej Európy konferencia

Konferencia sa bude konať 18. a 19.10. Pre viac informácii o konferencii viď program na 18.10.

17.00 tajné miesto

MICHAELA KNÍŽOVÁ (SK): NEVESTA performance

viď informácie k programu na stredu 17.10.

 

19.00 Tabačka

DIVADLO DOT504 (CZ): MANSON tanec
České tanečné divadlo DOT504, v spolupráci s medzinárodným súborom Teatr  Novogo Fronta, vytvorili kontroverzné predstavenie Manson, ktoré sa venuje osobe Charlesa Mansona, svetoznámeho, nenávideného i obdivovaného vraha a väzňa. Predstavenie kladie množstvo otázok. Čo si myslia o Mansonovi pozostalí obetí? Má taký človek vôbec svedomie? Tanečníci sa nesústreďujú iba na to, čo sa odohráva v  Mansonovej hlave, ale skúmajú aj všeobecné otázky existencie zla, viny a pokánia. Predstavenie vzniklo pod režisérskou taktovkou Aleša Janáka a vystupujú v ňom Lenka Vágnerová, Pavel Mašek a ruská tanečníčka Irina Andrejeva ako hosť.

20.30 Tabačka

FOR YOU KATRINA (SK) hudba

Úplne nový projekt mladého výtvarníka a fotografa Jana Durinu, absolventa Fakulty umení TU v Košiciach, oplýva poetikou, ktorá je známa z jeho vizuálnej tvorby. Temná melanchólia, mýtické bytosti, ktoré sa akoby náhodou ocitajú v neurčitom časopriestore, stiesnená atmosféra, ktorá je ako trinásta komnata, do ktorej sa musíte pozrieť za každú cenu. Zvukovo sa projekt pohybuje vo vodách nostalgických, hmlou obklopených elektronických kompozícií, z ktorých sa vynárajú tajomné hlasy, ktoré lákajú poslucháčov podobne ako sirény lákali námorníkov do ľadových vôd. Premiéra na festivale Moonride!

YOURAI (SK) hudba

Hoci Yourai (Juraj Hubinák) začínal s elektronikou ešte v čase, keď Myspace niečo znamenal, jeho hudba založená na znamenitej práci s vrstvami vlastného hlasu, nepatrí medzi tie, ktoré by podliehali módnym trendom. Svoj debut Shadavar z roku 2006 nahral pre bulharský netlabel, na poli domácej scény má za sebou spoluprácu napríklad s Isobutanom a zverejnil aj niekoľko ďalších releasov, ktoré sa dajú stiahnuť bezplatne. Na Moonride zahrá Yourai jeden zo svojich raritných koncertov, spájajúcich elektroniku, beatbox a a-capellu.

MYRRA RÓS (ISL) hudba

Gus Gus nie sú jedinými reprezentantmi islandskej scény na tohtoročnom Moonride. Okrem nich do Košíc dorazí aj talentovaná pesničkárka Myrra Rós a mladý pesničkár Danimal (viď nižšie). Akustické piesne Myrry Rós z jej debutu Kveldúlfur, spievané v islandčine i angličtine, stoja pevnými nohami v tomto žánri a sú postavené na jej charizmatickom hlasovom prejave. Jej texty sú inšpirované životnými udalosťami a preto sú často surové a bolestné, no napriek tomu jej hudba nie je zbytočne ponurá. Myrra Rós je mladou výraznou predstaviteľkou islandskej scény a určite zaujme všetkých, ktorí majú radi Sóley, Emilianu Torrini alebo Ólöf Arnalds.

 

DANIMAL (ISL) hudba
Daniel Jón vystupujúci pod menom Danimal je mladý islandský pesničkár, ktorý vydanie svojho debutového albumu ešte len chystá. Mrazivo vtipné texty v angličtine, jednoduchý gitarový štýl a sympatický vokál vystihujú toto mladé meno islandskej scény najviac. Tieto talenty a vlastnosti prezentuje už niekoľko rokov koncertmi, ktoré vzbudzujú veľmi pozitívne reakcie. Do Košíc dorazí spolu s Myrrou Rós, v Tabačke sa predstavia aj so slovenským projektom For You Katrina.

 

 

20.10 Sobota : 10.00 zraz Tabačka

EX.P.O.S.T.: POHYB A KAMERA workshop (tanec, film)

Workshop sa bude konať 18., 19. a 20.10. Môžete sa na ňho prihlásiť e-mailom na adrese sasa@tabacka.sk. Pre viac informácii o workshope viď program na 18.10.

14.00 tajné miesto

MICHAELA KNÍŽOVÁ (SK): NEVESTA performance

viď informácie k programu na stredu 17.10.

18.00 Tabačka

ZUZANA BURIANOVÁ (SK): KTO Z KOHO film

(Zuzana Burianová, 2012, 30 min)

Hraný, tanečno-dokumentárny film o tom, ako z civilných pohybov človeka môže vzniknúť materiál pre tanečné dielo. Kto z koho je experimentálny filmový projekt v réžii a choreografii Zuzany Burianovej, ktorý spracuváva každodenné situácie ľudí prežívajúcich rôzne emócie. Film, ktorý mal premiéru v apríli tohto roku v žilinskej Stanici Záriečie, je určený divákom, ktorí sa chcú presvedčiť o tom, že všedný život je vlastne umelecké dielo. Autori filmu zároveň upozorňujú, že po jeho vzhliadnutí môžu diváci trpieť nekontrolovateľným analyzovaním vlastných pohybov, resp. pohybov ich blízkych.

19.30 TBC (miesto potvrdíme čoskoro) sledujte náš web!!!

BIOSPHERE (NOR) hudba
Z line-up-u tohtoročného festivalu nemá štatút legendy iba islandská skupina Gus Gus, ale aj nórsky projekt Geira Jenssena nazvaný Biosphere. Päťdesiatročný rodák z nórskeho Tromsø začal s hudbou už v osemdesiatych rokoch. Bol inšpirovaný najmä Brianom Enom, pod ktorého vydavateľstvom sa neskôr ocitol. Od new wave cez bleep house prešiel s novým menom Biosphere začiatkom deväťdesiatých rokov k žánrom, ktoré bývajú označované ako "arctic ambient" alebo "ambient house". Po dvoch vydarených albumoch vydal v roku 1997 jeho kľúčové dielo, atmosférický album Substrata, ktorý je doteraz považovaný za jeden z najlepších ambientných albumov všetkých čias. Biosphere od tej doby vydal viac ako desiatku rôznych počinov - platní, remixov, živých nahrávok a soundtrackov, postavených na beatoch, prípadne beaty úplne ignorujúcich. Posledné dva roky sú navyše pre Biosphere mimoriadne činorodé, okrem jeho návratu na pódia, ktorý Košice zastihne počas festivalu Moonride, prišiel Geir Jenssen i s novými nahrávkami: N-Plants (2011) a L’incoronazione di Poppea (2012).

 

22.00 Tabačka

THE GEORDIE APPROACH (NOR/UK) hudba
Geordie je prezývka pre obyvateľa severovýchodného Anglicka. Z neho pochádza gitarista Chris Sharkey, ktorý však svojich hudobných spolupracovníkov nenašiel medzi svojimi rodákmi. The Geordie Approach je nórsko-britským projektom, keďže Sharkeyho doplnili Petter Frost Fadnes a Ståle Birkeland. Všetci traja sú členmi združenia LIMA (Leeds Improvised Music Association). The Geordie Approach vychádzajú z jazzovej rytmiky, no bližšie majú k improvizovanému noisu. Radi kombinujú jednotlivé postupy, živé nástroje menia za elektroniku a naopak. Časopis Jazzwise ich nazval noise-funkom a zdá sa, že práve táto poloha ich vystihuje najviac.

 

 

***

Permanentka na všetky festivalové podujatia (vrátane koncertov Gus Gus a Biosphere): 19€ v predpredaji (do 13.10.2012), 25€ na mieste

Koncert Gus Gus: 15€ v predpredaji (do 13.10.2012), 19€ na mieste

Koncert Biosphere: 7€ na mieste

 

Predpredaj permanentiek na celý festival Moonride a lístkov na koncert Gus Gus do 13.10.2012 v sieti MiC a online na www.tabacka.sk a www.interticket.sk


 

Samostatné vstupné na jednotlivé predstavenia: info na

www.moonride.skwwww.tabacka.sk. Odporúčame však kúpu permanentky, podporíte tak festival aj účinkujúcich! Ďakujeme.

Viac informácií o podujatí...