Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2012 / 17.-18.10.12 Jazz Prešov
This is UNI Plone Theme

17.-18.10.12 Jazz Prešov

Jazz Prešov patrí medzi najvýznamnejšie džezové festivaly na Slovensku. Bol založený v roku 1991. Z pôvodne lokálneho festivalu prerástol na festival európskej a svetovej úrovne. V posledných rokoch zosúladil termín konania s Bratislavskými jazzovými dňami, vďaka čomu môžu aj v Prešove vystúpiť hviezdy svetového džezu. Hlavný program je rozložený do šiestich koncertov, ktoré sa konajú v priebehu dvoch dní. Každý večer neformálne pokračuje festival v prešovských hudobných kluboch vystúpeniami lokálnych alebo slovenských hudobných skupín, ktorých koncerty predchádzajú obľúbené jam session. Festival pomáha talentovaným skupinám a hudobníkom, z ktorých sa mnohí stali uznávanými osobnosťami.
Kedy 17. 10. 2012 18:00 do
18. 10. 2012 23:00
Kde Prešov, Čierný Orol
Vstupné za dara
Autor Občianské združenie PO ART

17.10. Sála Čierneho Orla PKO Prešov o 18.00

1. MARIIA GURAIEVSKA & ETHNO JAZZ SYNTHESIS /UA,PL/

sa nám predstaví o 18:00 už v sále Čierneho orla PKO Prešov. Mariia Guraievska, je rodáčka zo Sibíri, no vyrástla na Ukrajine kde študovala hudbu. V jej prejave sa kombinuje tradícia – v podobe folklóru spolu s jazzom v jeho rockovom duchu. Guraievska spolupracuje s hudobníkmi s mladej poľskej jazzovej generácie, ktorej prejav je dravý a progresívny.

Mariia Guraievska band: Mariia Guraievska – spev, Mateusz Szczypka – gitara, Jakub Dworak – kontrabas, Grzegorz Malowski – bicie.


2. ZIMNÍ KÚZELNÍCI /SK/

Pod názvom Zimní kúzelníci sa skrývajú slovenské nielen jazzové hviezdy ako: Sisa Michalidesová – flauta, spev, Peter Prieložník – klávesové nástroje, Anton Jaro – kontrabas, Pavol Bereza – gitary, Štefan Bugala – bicie, Boris Lenko – akordeón, Stano Palúch – husle, Peter Olejár – viola, Zuzana Kováčová – violoncello. Tieto mená evokujú nástrojové majstrovstvo a teda názov kúzelníci kapele ozaj sedí. Sisa Michalidesová v tomto jej projekte bude čarovať s prvkami jazzu, vážnej hudby, balkánskeho či slovenského folklóru všetko v duchu filmovej a divadelnej hudby.


3. ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS /CZ/

15násťčlenné a teda najväčšie hudobné zoskupenie prešovského jazzového festivalu budú hudobníci okolo známeho českého herca, hudobníka a tanečníka Ondřeja Havelku – syna známeho českého hudobného skladateľa Svatopluka Havelky. Ondřej Havelka, ktorý vyštudoval herectvo a opernú réžiu sa už niekoľko rokov venuje hudbe medzivojnového obdobia swingu, boogie bluesu, jazzu či stepu. Koncertné show Melody Makers si udržiavajú dobovú autentickosť – od kostýmov, hudobných nástrojov, účesov až po celkové aražmány a réžiu programu. Naviac samotná osobnosť Ondřeja Havelku prinesie na jazzový festival okrem top swingového bigbandu aj jeho tradičný humor, moderovanie a názorový nadhľad. Melody Makers sú: Ondřej Havelka – spev, step, um. vedúci, Petr Tichý – gitara, kapelník, Jiří Pípa Novák – jazz band, Miroslav Lacko – klavír, Petr Vlášek – kontrabas, Michal Krása – trúbka, Jiří Patócs – trúbka, Jan Buňata – trúbka, Michal Plecitý – trombón, Pavel Jordánek – altsaxofón,klarinet, Martin Tříska – altsaxofón, klarinet, Jan Tříska – tenorsaxofón, klarinet, Bedřich Šmarda – tenorsaxofón, barytonsaxofón, bassaxofón, klarinet, Martin Zbrožek – husle, Jiří Sládek – husle.


Jamsession: INSIDE GROUP /SK/

Novovzniknutú prešovskú kapelu Inside Group tvoria ostrieľaní hudobníci okolo gitaristu Peci Uhera. Nahrávky Inside Group smerujú k rocku, jazzrocku. Melodickosť a rytmickosť spolu so sviežosťou groove-u je podpisom tohto zoskupenia. IG tvoria: Peter “Peci” Uher – gitara, Viliam Cicoň – basgitara, Viliam Stanek – bicie. Tešíme sa!

 

18.10. Sála Čierneho Orla PKO Prešov o 18.00

1. JAZZ & MORE /SK/

Skupina v novembri 2009 obdržala cenu za kolektívny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Samuel Marinčák – autor všetkých skladieb a syn známeho kontrabasistu Martina Marinčáka ide v otcových muzikantských šľapajách napriek tomu, že jeho hudba sa nedrží striktne jazzu. Zahral si s hudobníkmi ako Ulf Wakenius, Peter Lipa či AMC Trio, s ktorými si zahral aj za hranicami Slovenska. V jeho skladbách je počuť voľnosť, mladosť, fusion, rock či pop. V Brne študuje na JAMU jazzovú intepretáciu a spolu s nemenej talentovanými spoluhráčmi predvedú svoj talent pod veľavravnou značkou Jazz & More. Samuel Marinčák – gitara, Pavol Hvišč – basgitara, Pavol Šarišský – bicie, Daniel Špiner – klávesové nástroje.

2. LESZEK KULAKOWSKI TRIO /PL/

Leszek Kulakowski Trio tvoria: Leszek Kulakowski – klavír, Piotr Kulakowski – kontrabas, Jacek Pelc – bicie. Leszek Kulakowski je známy poľský klavirista, skladateľ, aranžér, hudobný teoretik a pedagóg. Hoci sa venoval štúdiu huslí a bol aktívnym huslistom vždy ho zaujímal aj jazz. Svoj druhý album “Chopin & Other Songs“ venoval prearanžovaniu niektorých kompozícií Frederika Chopina. Na ďalšom albume zasa experimentoval s kaszubskou ľudovou hudbou. Hádam všetky jeho nahrávky získali najvyššie poľské jazzové ocenenia. Do Prešova príde práve s repertoárom skladieb jazzových podôb kompozícií Frederika Chopina.


3. BENNY GOLSON & MILO SUCHOMEL JAZZ IN THE CITY PROJECT /UK,SK/

Benny Golson – jedna z posledných žijúcich jazzových legiend. Osobnosť, ktorá formovala tvár moderného jazzu, be-bopu a hudby 20. storočia vôbec. Velikán známy aj z účinkovania v dnes už historicky kultových formáciách Bennyho Goodmana, Dizzyho Gillespieho či Arta Blakeyho. Okrem toho, že patrí k absolútnej špičke svetových jazzových inštrumentalistov, obohatil jazzovú a hudobnú scénu o charakteristickú a svojráznu hudbu, ktorú sme mali možnosť spoznať nielen z jazzových pódií, ale aj z filmov a televízie.

Nezabudnuteľnou ostane aj vďaka seriálu M.A.S.H. či naposledy vďaka filmu Stevena Spielberga Terminál, s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe (v záverečnej sekvencii sa vo filme objavuje aj samotný Benny Golson). Jeho hudbou sa inšpirovali dokonca aj takí velikáni akými boli Miles Davis či John Colttrane. Patrí skutočne medzi tých pár osobností, ktoré dokázali vtlačiť jazzovej hudbe pečať originality, inovovali ju a tým ju aj obohatili. Nahral okolo 30 autorských albumov pre rôzne svetové vydavateľstvá. Viac ako 55 rokov však písal hudbu pre množstvo rozmanitých svetových hudobných umelcov ako Miles Davis, Count Basie, Sammy Davis jr.,Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Quincy Jones, Peggy Lee, Oscar Peterson, Mel Torme, Diana Ross a mnohí ďalší.

V Prešove bude hrať na pozvanie jeho slovenského priateľa Mila Suchomela. Pre festival Jazz Prešov to bude znovu neopakovateľná možnosť vidieť a počuť ďalšieho z velikánov svetovej jazzovej scény.