Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2012 / 21.6.12 Debussy, Glass, Brahms
This is UNI Plone Theme

21.6.12 Debussy, Glass, Brahms

Košická hudobná jar : Záverečný koncert 43. sezóny
Kedy 21. 06. 2012
od 19:00 do 21:00
Kde Filharmónia KE
Vstupné 7-6-5 €

POZOR!!!, nikde nie je uvedené ale BUDE od 18:00

Beseda s Karolom Petróczim o Ph. Glassovi a minimalizme .

CLAUDE DEBUSSY: Faunovo popoludnie, symfonická báseň

Claude Debussy bol francúzsky hudobný skladateľ, ktorý je považovaný za zakladateľa hudobného impresionizmu. K tvorbe ho inšpirovala predbaroková tvorba a orientálna hudba. Claude Debussy bol považovaný za akéhosi hudobného revolucionára, čo sa prejavilo najmä na harmonických väzbách, ktoré uvoľnil. Zmeny v jeho podaní sa udiali i v tradičnej orchestrácií, kde uprednostňoval dychové nástroje a hlboké tóny flauty pred sláčikovými nástrojmi.
Viac...na Amadeo/Fonoklub(PiťoB)

 

Viac... na sk.wikipedii

 

 

 

PHILIP GLASS: Koncert pre husle a orchester č. 1

Philip Glass (born January 31, 1937) is an American composer. One of the highest profile composers writing "classical" music today, he is often said to be one of the most influential composers of the late 20th century. His music is also often controversially described as minimalist, along with the work of the other "major minimalists" La Monte Young, Terry Riley and Steve Reich.

He has lately distanced himself from the "minimalist" label, describing himself instead as a composer of "music with repetitive structures." Though his early mature music shares much with what is normally called "minimalist", he has since evolved stylistically. Currently, he describes himself as a "Classicist", pointing out that he is trained in harmony and counterpoint and studied such composers as Franz Schubert, Johann Sebastian Bach and Wolfgang Amadeus Mozart with Nadia Boulanger.

Viac ... na en.wiki

 

JOHANNES BRAHMS: Symfónia č. 4 e mol, op. 98

Johannes Brahms (* 7. máj 1833, Hamburg - † 3. apríl 1897, Viedeň) bol nemecký hudobný skladateľ. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších hudobných skladateľov, s rozsiahlym a vzácne vyrovnaným dielom vysokej kvality.

Je označovaný za predstaviteľa klasicko-romantickej syntézy. Umelecky bol konzervatívne orientovaný, zázemie hľadal v tradičných formách a tvorbe skladateľov baroka a klasicizmu, pričom tieto podnety spojil s romantickou citovosťou, bohatou harmóniou a zložitou rytmickou transformáciou. Je považovaný za majstra formy, tematickej práce a výstavby diela, odborníci vysoko oceňujú jeho umenie variácií. Orientoval sa na absolútnu hudbu, v centre jeho tvorby sú najmä rozsiahle orchestrálne diela, no tiež diela komorné, klavírne a vokálne.

Brahmsova posledná symfónia je sebareflexívne dielo odrážajúce hlbiny skladateľovej duše, a jeho názory na život a hudbu. Predstavuje akýsi ostrov sústredenia a hĺbavosti v dobe, kedy boli symfonické diela namierené skor extrovertne. Je zároveň akousi obhajobou Brahmsovej tvorby a nie náhodou je jeho silnou stránkou vynikajúce formálne spracovanie. Dielo sa vyznačuje zvláštnou atmosférou, z ktorej na poslucháča dýcha veľký pokoj a životná múdrosť.

 

  • Viac...Brahms
  • Viac...4.symf na sk.wiki
  • Viac informácií o podujatí...