Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2012 / 27.9.12 Dikanda
This is UNI Plone Theme

27.9.12 Dikanda

Kapacita Christianie je 30-50 ľudí. Ale dá sa rezervovať telefonicky.
Kedy 27. 09. 2012
od 20:00 do 22:00
Kde Prešov, Hlavná 105, Christianaia
Vstupné za 5€
Autor
Kontaktný tel. 051 749 58 39

DIKANDA (PL)

Koncert kapely Dikanda, ktorá patrí medzi úplnú špičku svetovej world music, je unikátnou cestou do hudby celého sveta, spontánnym stretnutím plným energie, charizmy, skutočnej vášne, radosti a emócií ako pre divákov, tak i pre kapelu samotnú. Slovo „dikanda” má v jednom africkom dialekte význam rodina. A to je takmer presná charakteristika filozofie skupiny – hudobníci žijú a pracujú spolu ako v malej, milujúcej sa rodine. Pre Dikandu je typická tvorba nových slov a vkladanie nových zmyslov do už existujúcich tak isto, ako aj do tradičných národných piesní.

Koncert kapely Dikanda, ktorá patrí medzi úplnú špičku svetovej world music, je unikátnou cestou do hudby celého sveta, spontánnym stretnutím plným energie, charizmy, spaľujúcej vášne, radosti a emócií ako pre divákov, tak i pre kapelu samotnú.

Slovo Dikanda má v jednom africkom dialekte význam rodina. A to je takmer presná charakteristika filozofie skupiny Dikanda – hudobníci žijú a pracujú spolu ako v malej, milujúcej sa rodine.

Kapela bola založená v roku 1997 v poľskom meste Szczecin. Základom pre jej vznik sa stala spoločná vášeň muzikantov pre tradičnú hudbu a tvrdá práca. Najmä vďaka týmto činiteľom sa vyformoval vlastný štýl aj originálny zvuk kapely.

Inšpiráciu pre tvorbu našli členovia v poľskom folklóre, orientálnej kultúre, na Balkáne, v Macedónsku a v temperamentnom Rumunsku. Pre kapelu Dikanda je typická tvorba nových slov a vkladanie nových zmyslov do už existujúcich tak isto, ako aj do tradičných národných piesní.

Dikanda vydala už päť albumov: Muzyka czterech stron wschodu (2000), Jakhana Jakhana (2002), Usztijo (2004), Ajotoro (2008) a Live (2010), nahratý v Radio Gdaňsk.

Dikanda vypredala stovky koncertov, bola hviezdou mnohých uznávaných európskych festivalov, získala niekoľko veľmi hodnotných cien. Tretí album Usztijo sa stal podľa Folker magazínu albumom roka. Naživo hrala napríklad v Indii, Grécku, Rusku, na Montreux Jazz Festival. Veľmi obľúbené sú koncerty tejto kapely najmä v západoeurópskych krajinách (špeciálne v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a Taliansku).

www.dikanda.com

 

Viac ...na YouTube

Viac na ich vlastnej stránke

Viac informácií o podujatí...