Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2013 / 20.03.2013 Rado Tariška
This is UNI Plone Theme

20.03.2013 Rado Tariška

Projekt saxofonistu Radovana Tarišku Folklore to Jazz zahŕňa album aj turné na Slovensku a v Česku.
Kedy 20. 03. 2013
od 19:00 do 21:00
Kde KE, GES.
Vstupné za 10€

Radovan Tariška – Folklore to jazz

Blízke stretnutia džezu a folklóru tu boli odjakživa a ak berieme do úvahy len okolité krajiny, hudobníci z Poľska a Maďarska nám ich pekne predvádzali. Etnodžezové smery však u nás boli skôr ojedinelé, ak nerátame systematickú prácu tria Pacora.

Na fúzovanie týchto dvoch žánrov sa podujal prominentný slovenský saxofonista Radovan Tariška. Jeho nový projekt Folklore to Jazz zahŕňa album a koncertné turné.

Celá vec je zaujímavejšia o to, že si na spoluprácu prizval dvoch amerických hudobníkov: klaviristu Benita Gonzalesa, ktorý pochádza z Venezuely, žije v New Yorku a spolupracuje so svetovou extratriedou (napríklad s držiteľom Grammy, saxofonistom Kennym Garrettom) a do rytmiky newyorského kontrabasistu Essieta Okona.

Bubnovať bude zázračné dieťa z Komárna David Hodek, ktorý má momentálne pätnásť rokov a patrí k minimálne európskej lige.

Medzinárodný džezovo-folkloristický tím dopĺňa cimbalista Jozef Fečo, huslista Roman Jánoška a kontrabasista Tomáš Baroš.

„Myšlienka spojiť slovenský folklór s džezom (čo je vlastne americký folklór Afroameričanov) vo mne zrela v podstate od osemnástich,“ povedal pre SME Tariška. „Na folklóre som vyrastal už odmalička a je mojou prirodzenou súčasťou tak ako väčšiny z nás. Moja mamička mi spievala ľudové piesne ešte ako bábätku. Pred rokom nás opustila vo veku 59 rokov. Toto cédečko bude venované jej a bude sa volať AMEN v hlaholike.“

Tariška hovorí, že repertoár zrel niekoľko mesiacov. Dodáva, že pre jedného, hoci aj skúseného aranžéra je veľmi ťažké napísať viac skladieb tak, aby každá z nich bola iná. Preto si na spoluprácu prizval mladých aranžérov s moderným myslením a cítenim: Slováka Ľuba Šrámka a Čecha  Miroslav Hloučala, držiteľa medzinárodných ocenení.

V rámci koncertu a na CD si môžete vypočuť úpravy skladieb Čo to za veselie, Červené jabĺčko, Trávnice spod Rozsutca, Čilejkárske piesne z Tekova a mnoho iných.

ECHO:

  • Ernest Salzer : EXTRATRIEDA
  • FeroK : "Špičkoví muzikanti zahrali s veľkým nasadením. Keby sebou doviezli cimbál a husličky, mohlo to byť ešte zaujímavejšie. A to najlepšie si nechali na koniec."
  • GabiK : Výborné, výborné. Iba mladý Hodek mlátil o dušu. Menej môže byť viac. Veď z toho ešte vyrastie.
  • Šaňo Šolc : chodím pravidelne, stále ma to zaujíma.

 

Viac informácií o podujatí...