Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2013 / 30.6.2013 Maď. folk. súbor
This is UNI Plone Theme

30.6.2013 Maď. folk. súbor

Predstavenie sa uskutoční s finančnou podporou Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach.
Kedy 30. 06. 2013
od 19:00 do 19:00
Kde Amfiteáter
Vstupné za 4€
Autor

Maďarský štátny folklórny súbor v rámci festivalu Cassovia Folkfest.

Poslaním Maďarského štátneho folklórneho súboru je scénické odovzdávanie ľudového tanca a ľudovej hudby - ako národnej hodnoty. Súbor je od roku 2001 organickou súčasťou Domu tradícií a vo svojom repertoári prezentuje všetky žánre viažúce sa k tradíciám. Svojim umením oslovujúc dnešného človeka robí starú tanečnú a hudobnú kultúru osobnou, súčasťou dneška. Súbor počas svojej viac než šesťdesiatročnej existencie vystúpil na javisku skoro 50 krajín a získal uznanie viac než 8 miliónov divákov. Od založenia súbor vystúpil na javisko s takmer 60 premiérami. V roku 2006 mu bola udelená Pamätná cena Bélu Bartóka, v roku 2007 Cena Prima a Cena publika Prima Primissima.

V predstavení Ospievané hory Maďarský štátny folkórny súbor zhrnul v rámci antológie pestrú tanečnú a hudobnú kultúru. Tvorcovia vychádzali z materiálu oblastí, kde Béla Bartók, svetoznámy maďarský skladateľ na začiatku XX. storočia začal svoju činnosť, ako bádateľ ľudovej hudby.
V predstavení popri maďarských tancoch a hudobných tradíciách - pastiersky tanec (kanásztánc) a dudačardáš z oblasti Ipľa, olašský tanec (oláhos) a čardáš z Medzibodrožia, botoló a vasvári verbunk z Gemeru, atď. - predvedieme aj mimoriadne bohaté a pestré slovenské tradície. Medzi inými uvidíte: krucenu a do šaflika zo Šariša, karičku, verbuňk, čardáš zo Zemplína, odzemok z Liptova, hajduch, a šuchom z Gemeru. Predstavenie zároveň poskytne pohľad, okrem maďarskej, aj do tradicionálnej kultúry iných národností na Slovensku, v produkcii sa objavia poľské góralske tance z Oravy a rusínsky chorovodok zo Šariša.

Ozajstným zámerom uvedenia Spievané hory na scénu nebolo zostaviť akýsi inventár, - nech je akokoľvek bohatá tradícia, ktorú sme po našich predkoch zdedili - ale znázorniť duchovné dedičstvo Bélu Bartóka, podľa ktorého: Národy žijúce v Karpatskej kotline nie sú z kultúrneho aspektu späté, sú však nerozdeliteľné. Toto životné dielo a táto duchovnosť je nasledovaniahodným a príkladom aj pre nás. Predstavenie je výsledkom spolupráce maďarských a slovenských tvorcov.

  

  • Hudba: Gergely Agócs
  • Choreografi, učitelia tancov: Rita Furik , Richárd Kökény, Gábor Mihályi, Mihály Richtarcsik, Dusán Hégli , Anikó Lépes, Stanislav Marišler, Linda Luptáková, Vladimír Michalko, Marianna Svoreňová
  • Vizuálne spracovanie: Péter Kovács Gerzson
  • Kroje: Rita Furik
  • Vedúci choreografi: Dusán Hégli, Gábor Mihályi
  • Režisér: Péter Kovács Gerzson
  • Vedúci orchestra: István Pál, Ferenc Radics
  • Vedúci tanečného zboru: Richárd Kökény
  • Asistenti tanečného zboru: Beatrix Borbély, Katalin Jávor, Péter Varga
  • Umelecký vedúci: Gábor Mihályi