Preskočiť na obsah. | Na navigáciu

Osobné nástroje

Navigation

cesta: Titulná stránka / PROGRAMY / >mimoklubové / 2013 / 5.3.2013 Quasars Ensemble
This is UNI Plone Theme

5.3.2013 Quasars Ensemble

Paul Hindemith, Arnold Schönberg, Alexander Albrecht
Kedy 05. 03. 2013
od 19:00 do 20:30
Kde KE, Múzeum V.Löflera, Alžbetina 20
Vstupné za 8/4 €
Autor

KOMORNÁ SYMFÓNIA:

Paul Hindemith : Komorná hudba
Arnold Schönberg : Komorná symfónia pre 15 sólových nástrojov E-dur op.9
Alexander Albrecht : Sonatína pre 11 nástrojov

Quasars Ensmeble predstaví tri kľúčové diela hudby začínajúceho 20. storočia, ktoré natrvalo ovplyvnili jej vývoj u nás doma aj vo svete a je zároveň prvým z koncertov, uvádzajúcich špecifický žáner komornej symfónie.
Najslávnejšia z nich, Komorná symfónia pre 15 sólových nástrojov E - dur op.9 (1906) Arnolda Schönberga je revolučným dielom klasickej hudby, predstavujúcim pomyselnú deliacu čiaru medzi tradíciou klasicko - romantickej epochy a novou érou, ktorá stanovila ďalšie možnosti vývoja hudby.
Jej hudba plynie nepokojne, vášnivo a krajne expresívne, akoby sa neskororomantický pátos odrazu niekoľkonásobne zrýchlil. Idea vyostreného výrazu menšieho počtu niekoľkých zúčastnených nástrojov sa uchytila a ovplyvnila celú hudbu 20. storočia.
Pre slovenskú hudbu je nesmierne dôležité, že počas komponovania veľkolepého cyklu Paula Hindemitha pod názvom Komorná hudba (1921 - 1927), ktorá nové komorné obsadenie využíva na báze koncertantného princípu, komponuje v Bratislave v roku 1925 slovenský skladateľ Alexander Albrecht Sonatínu pre 11 nástrojov. Je to na Slovensku nielen dlho jediná, výsostne aktuálna moderná kompozícia, ale je zároveň jediným podobným príspevkom do tohoto nového žánru v regióne. Nazývame ho aj prvým moderným dielom slovenskej hudby.

Viac informácií o podujatí...